Jump to content

Megvan az első magyar Aranyglóbusz, nyert a Saul fia

2016. 01. 11. 15:40

Magyar idő szerint vasárnap éjjel tartották Los Angelesben a Hollywoodban élő külföldi újságírók díjátadóját, a Golden Globe-gálát.

27 év kihagyás után nemcsak magyar film került végre a mezőnybe, de Nemes Jeles László első filmjének az is sikerült, ami korábban még soha: megvan az első magyar Aranyglóbusz, a Saul fia nyerte a legjobb külföldi film kategóriáját.

A díjat Helen Mirren és Gerard Butler adták át, és Helen Mirren is kiemelte, hogy ez az ország először nyeri ezt a díjat. Az asztal körül ott ült Röhrig Géza színész, Sipos Gábor és Rajna Gábor producerek, de a színpadra csak Nemes ment fel, és mondott beszédet. A díjat Röhrig Gézának, producereinek, a Magyar Nemzeti Filmalapnak és a Sony Pictures Classicsnek köszönte meg. „A holokauszt az elmúlt évek során egy absztrakt fogalom lett. Számomra pedig egy arc – ne feledjük el ezt az arcot!" – mondta a rendező, majd lement a színpadról.

A Saul fia diadalmenete Cannes-ban kezdődött, ahol a fesztivál nagydíját nyerte, valamint megvette a világforgalmazási jogait a Sony Pictures Classics. Az Aranyglóbusz-jelölés, az Oscar-shortlist és az év végi listák már megmutatták, hogy a Saul fia fontos és megkerülhetetlen filmmé nőtte ki magát, így valószínűleg ott lesz majd a legjobb öt között az Oscar-díjon is: a külföldi filmek között szinte biztosan, de az sem elképzelhetetlen, hogy a nagyobb kategóriák (legjobb film, operatőr, hangmérnök) között is jelölést kap a film. Az Oscar-jelöltek listáját január 14-én, csütörtök délután jelentik be.

(MA)