Jump to content

Magyar kórus siker Kínában

2016. 02. 13. 15:49

Nagy sikerű, telt házas koncertet adott az Angelica leánykar Sanghajban, a Hudec László tervezte Moore Memorial Churchben.

A koncertet a magyar kultúra napja alkalmából rendezték meg, helyi ido szerint még péntek este, ám az eseményen készült fotók csak most jutottak el szerkesztoségünkbe.Gráf Zsuzsanna Liszt- és Bartók-Pásztory-díjas karnagy a koncert után az MTI-nek elmondta: az akusztika, a hangulat, a hely atmoszférája kiváló volt, a közönség nyitottan és rendkívül érzékenyen reagált, „szinte velünk rezdültek”.

Liszt, Bartók és Kodály muvei mellett eloadták kortárs szerzok, mint például Kocsár Miklós, Gyöngyösi Levente és Tóth Péter zeneszerzo darabjait is. Ráadásként a Rózsa, rózsa szeretlek címu kínai slágerrel örvendeztették meg a kínai közönséget.

Az 58 tagú leánykarból tizenketten utaztak el Sanghajba: a „nagyobbak”, vagyis az egyetemisták, zeneakademisták alkották az együttest. Ez volt karnagyukkal együtt az elso kínai szereplésük.A különös hangulatot árasztó metodista templomban mintegy nyolcszázan gyultek össze, hogy meghallgassák az alkalomra válogatott 27 muvet. „A jegyeket két nap alatt elkapkodták, voltak, akik álltak és sajnos sokan, akik jegy nélkül érkeztek és már nem juthattak be” – közölte Szentmártoni Lívia, a szervezo sanghaji magyar fokonzulátus szakdiplomatája.

Hudec László, a századfordulón élt magyar építész több mint száz épületet tervezett, ezekbol több mint 60 áll még Sanghajban. Két ikonikus épülete, a Park Hotel és a Moore Memorial Church a város központjában, a People's Square oldalában található.

A jelenlévok is átérezhették annak jelentoségét, hogy a magyar kultúra napjának kulturális eseményére épp egy Hudec-épületben került sor. Hudec László, a századfordulón élt magyar építész több mint száz épületet tervezett, ezekből több mint 60 áll még Sanghajban. Két ikonikus épülete, a Park Hotel és a Moore Memorial Church a város központjában, a People's Square oldalában található.

A jelenlévők is átérezhették annak jelentőségét, hogy a magyar kultúra napjának kulturális eseményére épp egy Hudec-épületben került sor.

Forrás: valasz.hu