Jump to content

Nyert a Saul fia a Független Oscaron is

2016. 02. 27. 09:27

A Saul fia a szombaton tartott Independent Spirit Awards történetének második magyar jelöltje lett, de rögtön az első nyertese is.

Nemes László filmje olyanokat nyomott le a legjobb külföldi film kategóriájában, mint a Csajkor, az Egy galamb leült az ágra és eltűnődött a létezéséről, vagy a szintén Oscarra jelölt A kígyó ölelése és Mustang.

A díjat 1984-ben alapították, négy évvel később meg is volt az első magyar jelölt, Szabó István filmje, a Hanussen. Ami sajnos három másik jelölttel együtt kikapott A bal lábam című ír drámától.

Hagyományosan az Oscar előtt egy nappal tartják Kaliforniában a független filmesek díjazására megalakult Independent Spirit Awardsot. A hangulat általában sokkal oldottabb és kevésbé rongyrázós, mint a másnapi gigagálán – az ISA-t egy hatalmas sátorban tartják, a szpíkerek nyugodtan káromkodhatnak, a nyertesek mondhatnak, amit csak akarnak, a vendégek pedig bőséges mennyiségű alkoholt szoktak elfogyasztani. A buli ellenére a díjat igenis megbecsülik, de ahogy a neve is mutatja, ezzel a világ független filmjeit szokták díjazni, nem pedig a megaprodukciókat.

Forrás: index.hu