Jump to content

Magyar siker a programozási versenyen

2016. 03. 23. 15:12

Több ezren voltak kíváncsiak a 2016. március 19-20-án Debrecenben megrendezésre került Science NO Fiction Tudományfesztiválra és a FIRST® LEGO® League nemzetközi robotprogramozási versenysorozatra.

A világ 80 országának több mint 230 ezer diákját érintő vetélkedő közép-európai döntőjét először rendezték meg Magyarországon. A hajdú-bihari megyeszékhelyen 6 ország legsikeresebb középiskolás csapatai mérték össze felkészültségüket és kreativitásukat. A programsorozatot az NI és a National Instruments a Virtuális Műszerezésért Alapítvány szervezte.
Rengeteg érdeklődő, elsősorban általános és középiskolás fiatal használta ki azt a páratlan lehetőséget, hogy a hétvégére a robotika fővárosa Debrecen lett. A Kölcsey Központban megrendezett tudományfesztiválon a résztvevők közvetlen élményeket szerezhettek arról, hogyan készülnek a legmodernebb elektronikai eszközök, találkozhattak humanoid és életmentő robotokkal, kipróbálhatták a LEGO robotok vezérlését illetve a legmodernebb játékprogramoknak és eszközöknek köszönhetően a virtuális valóságot is átélhették. A kiállítók között olyan neves cégek szerepeltek, mint a LEGO®, a Kuka Robotics vagy a Basiliskus 3D.
Az egyedülálló eseményt tovább gazdagította a FIRST® LEGO® League nemzetközi robotprogramozási versenysorozat, amelyen 26 középiskolás csapat mintegy 260 diákja vett részt hat országból: Ausztriából, Németországból, Romániából, Svájcból, Szlovákiából és Magyarországról.
A nemzetközi vetélkedő megnyitóján Dr. Ábrahám László, az NI Hungary Kft. ügyvezetője elmondta nagyon örül annak, hogy a nemzetközi robotverseny főszervezőjét, a HANDS on TECHNOLOGY egyesületet sikerült meggyőzni arról, hogy a verseny történetében először ne német, hanem egy magyar város, Debrecen adjon otthont a sorban tizenhatodik közép-európai döntőnek. Az NI ugyanis már 2013 óta rendezett regionális fordulókat, ezért minden kétséget kizáróan látszott, hogy képes egy nagyobb verseny lebonyolítására is. A szakember bejelentette szeretnék, ha néhány éven belül az Európa Bajnokság is Debrecenben lenne. Ha a szándék megvalósul, akkor ez már 100 csapat részvételét jelentené.
Az összesen félezer versenyző, csapatkísérő és a nemzetközi zsűri jelenlétében Dr. Barcsa Lajos alpolgármester kiemelte Debrecen célkitűzése, hogy az ország egyik innovációs központjává váljon, ezért minden ehhez hasonló rendezvényt kiemelten támogat.
A versenyen 10-16 éves fiatalok 3-10 fős csapatokban dolgoztak egy előre megadott témában. Idén egy globális kihívással, mégpedig a hulladékgazdálkodási problémákkal kellett megküzdeniük és megfelelő megoldásokat keresniük. Jellemzően a szelektív hulladékgazdálkodás és hulladékfeldolgozás területére találtak ki új és kreatív módszereket, amelyeket a zsűri előtt kellett ismertetni.
A prezentációkat követően a résztvevőknek LEGO® Mindstorms robotokat kellett megtervezniük, felépíteniük és autonóm feladatok elvégzésére programozniuk, valamint demonstrálni kellett a csapatmunkára való képességüket. A játék során fontos volt, hogy a robot képes legyen küldetését minél gyorsabban és hiba nélkül elvégezni a terepasztalon. A több órás küzdelmet, amelyet a látogatók élőben is megtekintettek ünnepélyes eredményhirdetés zárta. A budapesti Homoktövis Suli diákjai - amely a mezőny legfiatalabb indulói is voltak egyben – a zsűri külön díját kapta. Ezután több - a legjobb csapatmunka, a legjobb projekt, a legjobb robot dizájn és a legjobb robotjáték - kategóriában is díjaztak.
A 26 indulóból az Európa Bajnokságra, amely Spanyolországban Tenerife szigetén lesz május 4-7 között csak öt csapat juthatott tovább, mégpedig azok, akik a nyolcadik és negyedik hely között végeztek. Ezek sorrendben (8-4) a következők voltak: Eli-minator-Gang (Németoszág) Talentum SAP (Szlovákia) ReSAP (Magyarország) Caro Aces (Németország) és Attraktivundpreiswert (Németország). A helyezésnek köszönhetően a budapesti Alternatív Közgazdasági Gimnázium „ReSAP” csapata is ott lesz az európai döntőn. Harmadik lett a SAPHARI (Németország) második helyen pedig a Mindfactory (Svájc) végzett. Az első helyezett és így közép-európai döntő bajnoka, pedig a Cassapeia (Németország) csapata lett. Ezek a versenyzők Debrecenben szerzett helyezésükkel vívták ki a jogot arra, hogy részt vehessenek április 27-30 között az amerikai St. Louis-ban, Missouri államban megrendezésre kerülő világbajnokságon.
A globális versenysorozat célja, hogy egyszerre legyen képes felkelteni a felnövekvő generáció érdeklődését a mérnöki és természettudományok iránt, ugyanakkor olyan készségeket fejlesszen, amelyeknek köszönhetően bármely más területen is felkészült munkavállalókká válhatnak.

Forrás: hirado.hu