Jump to content

Magyar jazz siker Los Angelesben

2016. 06. 14. 19:41

A már Montreux-ben is első helyezést elért jazzgitáros most a világ egyik legjelentősebb versenyéről, a Six String Theory Competitionről hozta el a fődíjat.

A versenyt gitár kategórián belül hat különböző műfajban hirdették meg és két youtube videóval lehetett jelentkezni. Roland a My one and only love chord solo című szerzeményével nemcsak a gitár kategória, de a verseny fődíját is elnyerte. Hatalmas elismerés ez, lévén a zsűriben olyan nagyságok foglaltak helyet, mint John Scotfield, Pat Martino, Lee Ritenour, Mike Stern és Nir Felder.

A versenygyőzelem eredményeképpen Balogh Roland augusztusban Los Angelesbe utazik, hogy Lee Ritenourral közösen felvegyenek egy új lemezt, onnan pedig Tokióba repül, ahol a Blue Note-ban fognak közös koncertet adni a neves muzsikussal.

Roland hatéves korában fogott hangszert először, családi hagyományt ápolva apja kezdte tanítani. Tanulmányait tizenéves korától versenyelismerések sora kísérte: tizenöt évesen országos jazzfesztivál vetélkedőjének harmadik helyezését érték el ikertestvérével, Zoltánnal közös játékukkal, majd egy szolnoki jazzgitár-tehetségkutatón fedezte fel a szakmai zsűri. A Kőbányai Zenei Stúdióban Babos Gyula növendéke volt, 2009-ben a montreux-i Jazz Verseny gitártagozatának fődíját ítélték neki, 2015 októberében pedig New Yorkban Wes Montgomery emlékére megrendezett versenyen második helyezést ért el. Jelenleg ikertestvérével Finucci Bross Quartet néven vezetnek zenekart.