Jump to content

Magyar filmet díjaztak a világ legrangosabb animációs fesztiválján

2016. 06. 20. 10:16

Szombaton este Dell’Edera Dávid Balkon című animációs rövidfilmje nyerte el a zsűri díját Annecy-ben. A világ legrangosabb animációs filmfesztiváljának tartott rendezvényen idén két másik magyar film is versenyzett: Andrasev Nadja Cannes-ban is díjazott A nyalintás nesze című alkotása, illetve Kreif Zsuzsanna és Hegyi Olivér munkája, a Candide - Otthon, édes otthon.

A Budapesti Metropolitan Egyetemen tanuló, 24 éves Dell’Edera Dávid hatperces filmje a diplomafilmek szekciójában vett részt Annecy-ben. A 2D és 3D számítógépes animációval készültBalkon egy lakótelep életébe nyújt bepillantást egy forró nyári napon. Bár a panelrengetegben élők ugyanabba a közösségbe tartoznak, a távolság köztük leküzdhetetlen. A lakásaikba visszahúzódó emberek mindennapi teendőikkel foglalkoznak, míg valami ki nem zökkenti őket a banális rutinból.

Nagyon hasít mostanában a magyar animáció. A két éve Oscar-közelbe került Bucsi Réka LOVE című filmje februárban a berlini filmfesztivál versenyprogramjában mutatkozott be, májusban Cannes-ban két magyar filmet is vetítettek (a már említett A nyalintás nesze mellett Tóth Luca Superbiá-ja volt még ott), most Annecy-ben pedig három hazai film szerepelt, amik közül az egyik díjjal távozott.

Az Annecy nemzetközi animációs fesztiválon díjazott filmek teljes listáját itt lehet megtekinteni.