Jump to content

Világsiker küszöbén egy magyar találmány

2016. 06. 22. 20:40

A magyar mérnökök által kifejlesztett IntelliStore energiatárolási rendszer kapott szabadalmi védettséget a világ meghatározó piacain, az Európára, Eurázsiára és az Egyesült Államokra kiterjedő oltalom után rövidesen Kínában is befejeződik az eljárás – közölte Dunai Bálint, a fejlesztő AWE Mérnökszolgálati Kft. üzletfejlesztési vezetője csütörtökön az MTI-vel.

A szabadalom húsz évre biztosít védettséget a magyar találmánynak, amely így megfelelő védettség mellett tud megjelenni új piacokon.

A cég azt tervezi, hogy a gyártást Magyarországon tartja. Az oktatás, az üzemeltetés és a szerviz nemzetközi méretűvé bővítése révén Magyarország az Európai Unió meghatározó szolgáltatójává válhat a villamosenergia-tárolással kapcsolatos kutatás-fejlesztés és gyártás területén – mondta Dunai Bálint.
Hozzátette: a termék első darabjainak megvásárlásáról nyugat-európai és amerikai energetikai cégekkel tárgyalnak.

A zöld energiát fogják

Kitért arra, hogy a magyar többségi tulajdonban lévő AWE Mérnökszolgálati Kft. szakemberei az elmúlt öt év alatt alkották meg a korszerű, lítiumion-akkumulátorokra épülő rendszereket, amelyek napjaink legkorszerűbb berendezései az ingadozó termelésű, jellemzően nap- és szélerőművek számára.

A kifejlesztett akkumulátoros tároló egy megawattóra energiatartalmú, szállítható, egyszerűen le-, illetve áttelepíthető. Az energiatároló egységek segítenek a rendszeregyensúly fenntartásában, ezzel támogatva a rendszerszabályozó napi tevékenységét. A berendezés alkalmas szükség esetén szünetmentes áramforrás biztosítására jelentős energiafelhasználású termelőüzemek számára.

Első az unióban

A tájékoztatás szerint az IntelliStore a prototípus megjelenésekor egyike volt az első, az Európai Unióban készített, működő és tesztelt energiatárolóknak. A technológiát a villamos hálózatok európai szervezete, az ENTSO-E is elismerte.
Az AWE Mérnökszolgálati Kft.-t 1990-ben az MVM alapította, a cég később a norvég Statkraft SF és rajta keresztül több, az erőművi ágazatban tevékenykedő társaság érdekeltsége lett. Jelenleg a 112 millió forint jegyzett tőkéjű AWE Mérnökszolgálati Kft. független mérnöki szolgáltatóként működik a vízgazdálkodás és az energetika területén.