Jump to content

Magyar katonai ejtőernyős siker Dubaiban

2016. 07. 31. 12:47

A Magyar Honvédség ejtőernyős válogatottjának kerete részt vett a közelmúltban megrendezett 4. Dubai Nemzetközi Ejtőernyős Versenyen, ahonnan szép eredménnyel tért haza.

A versenyen, a célbaugrás versenyszámban 22 nemzet ejtőernyősei közül, kiélezett küzdelemben az előkelő 4. helyet szerezték meg a magyarok. Teljesítményükkel maguk mögé utasították a kemény ellenfélnek számító kínai csapatot, valamint az Arab Emírségek válogatottját. A dobogó is mindössze három centiméteren múlott.

A magyar katonai ejtőernyősök kiváló felkészültségét, nemzetközi élvonalbeli tartózását jól szemlélteti az a negyven értékelt ugrás utáni 15 centiméteres eredmény, amit ezen a versenyen teljesítettek. A 15 centiméter értékét növeli, hogy voltak csapatok, akik összesített eredménye meghaladta a 300 centimétert.

Az egyéni versenyben Varga Tamás zászlós az ötödik, Orsy László főtörzsőrmester pedig a tizedik helyen végzett. A Junior kategóriában Olenyik Roland szakaszvezető a hatodik helyezést érte el.

A célbaugrás során célként, egy 35 centiméter átmérőjű gumírozott, elektromos hálózattal ellátott mérő „korongot” használnak az eredmények megállapítására. A korong közepére van felfestve egy 2 centiméter átmérőjű kör. Ha az ugró jól céloz, és sarkával eltalálja ezt a kis kört, akkor éri el a legjobb eredményt, a „0 centimétert”. Ha már akár csak 1 centiméterrel a kör mellé érkezik le a sarkával, akkor egy koronghoz kapcsolt kijelző szerkezet 1 centiméteres eredményt jelenít meg.

A csapat az alábbi összetételben vett részt a versenyen: Kollár Gábor százados, Varga Tamás zászlós, Orsy László főtörzsőrmester, Olenyik Roland szakaszvezető (MH 86. Szolnok Helikopterbázis), illetve Bánszki Tamás százados (MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis).