A fajta specifikus borospoharak előnye, hogy azok úgy lettek tervezve, hogy a legjobb íz és illat elérése érdekében figyelembe veszik az adott szőlő- és borfajta tulajdonságait. Az ízlelőbimbók páratlan kényeztetése mellett pedig egy borrégiónak hatalmas siker, presztízs, hogy saját pohara lehet, hazánkban elsőként a tokaji borvidék rukkolt elő ilyennel, elkészült a világ legelső Furmint pohara.
A Tokaji Furmint poharat a Riedel családi pohárkészítő cég gyártotta, akik nemcsak a külső megjelenésre koncentráltak, hanem kiemelt figyelmet fordítottak arra is, miként viselkedik a furmint a különböző poharakban.
A több hónapos fejlesztési folyamatba tokaj-hegyaljai borászokat és neves szakértőket is bevontak, így nyerte el a kehely a végleges, kissé ballonszerű alakját.
A pohár jól közvetíti a bor- és szőlőfajta jellemzőit, és kifejezi a tokaji változatos talajt is – szól a leírás – méretre pedig jóval nagyobb egy fehérboros pohárnál, befelé záródó fala megőrzi a Tokaji Furmint jellegzetes illatait is, legyen szó száraz, félédes vagy édes furmintról.