Jump to content

Magyar sikerek sportlövészetben

2016. 11. 29. 08:36

Szép magyar sikereket hozott a sportlövők hétvégén, Szekszárdon rendezett nemzetközi felnőttversenye, a Hungarian Open: Gáspár Lalita (16) szombaton, Horváth Lea (15) vasárnap nyerte meg a légpuskaversenyt.

Fiatalok nagy napjai – így foglalhatjuk össze a Szekszárdon rendezett Hungarian Openről szóló beszámolónkat. Tíz ország nagyjából 250 sportlövője gyűlt össze a hagyományos viadalra, amelyen jól szerepeltek az utánpótláskorú magyar sportolók.

Szombaton a juniorok és a felnőttek külön mérették meg magukat, a 16 éves Gáspár Lalita a profik között indult női légpuskában. Az idén csapatban felnőtt Európa-bajnok angyalföldi versenyző az alapversenyben 414,3 körrel az élen zárt, a fináléban pedig 204,6 körös teljesítménnyel előzte meg a horvát Tanja Perecet. A harmadik a komáromi Miskolczi Julianna lett.

A férfi puskások között Somogyi Péter mögött a 19 éves, a riói olimpián is szereplő Péni István remek, 627,8 körös eredménnyel második lett az alapversenyben, a finálé aztán hetedik helyet hozott (101,9 kör).
Vasárnap, az open, azaz nyílt program keretében már a juniorok és a felnőttek együtt mérették meg magukat, s újabb utánpótláskorú fiatal sikerének lehettünk szemtanúi.

Horváth Lea nemrég felnőttviadalon szerzett bronzérmet (annak apropóján hosszabban is írtunk róla), ezúttal viszont nem érte be a dobogó harmadik fokával: az első helyen zárt a puskások között. A Komárom mindössze 15 éves versenyzője a hatodik helyen jutott tovább az alapversenyből a fináléba, amelyben aztán 206,6 körös eredménnyel, majdnem másfél körös előnnyel múlta felül a francia Jennifer Olry-t.

A férfi puskában a 16 éves Pekler Zalán 625,8 kört lőtt az alapversenyben, s harmadikként kvalifikálta magát a fináléba. A nyolcas döntőben sem remegett meg a keze, s csupán öt tizeddel kapott ki a szombaton kisöbű szabadpuskában győztes, olimpiai bronzérmes francia Alexis Raynaud-tól. A 208,2 körös eredménnyel még Pénit is megelőzte, ő negyedik lett.
A női pisztolyosok versenyszáma is szép magyar sikereket hozott: a futócéllövők között többszörös junior világ- és Európa-bajnok Major Veronika (19) második, míg a Rióban szereplő, 18 éves Egri Viktória a harmadik lett.

„Dicséret illeti a fiatalokat, nagyon jól lőttek a hétvégén – értékelte a viadalt Győrik Csaba szövetségi kapitány a Nemzeti Sportnak. – A női pisztolyosok vasárnapi döntőjébe négy utánpótláskor versenyző jutott. Major Veronika az alapversenyben elért 384 körös teljesítményével beállította az egyéni csúcsát, és ezúttal is igazolta, hogy megérdemelten nyerte el itthon a 2016 legjobb női sportlövője címet.”

(Forrás: utanpotlassport.hu)