Jump to content

Magyar fagyi különdíja Olaszországban

2017. 09. 13. 10:00


A gyenesdiási Bringatanya fagyizó csokoládéfagylaltja érdemelte ki a zsűri egyik különdíját a Gelato World Tour nemzetközi fagylaltverseny döntőjében az olaszországi Riminiben. A fagylaltkülönlegesség az Il mio cioccolato (Az én csokim) néven versenyzett a hétvégén rendezett döntőn.

A technikai zsűri különdíját a gyenesdiási fagylaltozót vezető Somogyi család tagja, Somogyi Renáta kapta a kategóriában megosztva egy amerikai olasz fagyizóval, amelynek Cocco Sogni (Kókuszálom) nevű kreációja is kiérdemelte az elismerést.
A gasztronómiai szakértőkből és szakújságírókból álló zsűri indoklása szerint a magyar csokoládéfagylalt „csábító”, és különlegessége, hogy állati eredetű fehérje nélkül készül.

A Bringatanya képviselte Magyarországot a Bolognában július végén rendezett európai döntőn, ahonnan továbbjutott a nemzetközi döntőbe, amelyen Japántól az Egyesült Államokig mintegy negyven fagylaltos mérte össze tehetségét.
Az idei döntőt a korábban már a legjobb olasz fagylaltozónak kikiáltott Crispini fagylaltozó nyerte az umbriai Spoletóból három különböző pisztáciából készített, sós Pistacchio fagylaltjával.

A technikai zsűri különdíján kívül még négy különdíjat – közönségdíjat, az Olaszországban dolgozó külföldi újságírók szövetsége, a fagylaltmesterek és az Il Resto del Carlino bolognai napilap díját – osztották ki.

A Gelato World Tour a világ egyetlen olyan nemzetközi fagylaltversenye, amelyet mindig más és más helyszínen rendeznek meg. 2013-ban indította el a Carpigiani olasz fagylaltgépgyártó vállalat, amely több mint egy évtizede fagylaltakadémiát is alapított. A megmérettetés célja a kézműves fagylalt minőségének bemutatása és terjesztése.

(Forrás: bama.hu)