Jump to content

Ember jogi aktivista kapta a Nobel békedíjat

2018. 10. 05. 15:51

Nadia Murad emberi jogi aktivista, az ENSZ jószolgálati nagykövete, az Iszlám Állam egykori foglya nyerte el az idei Nobel- békedíjat küzdelme elismeréséül. Az utolsó lány című visszaemlékezésében mesélte el szívbe markoló, mégis felemelő történetét. A könyv Magyarországon februárjában jelent meg, Todero Anna fordításában.

A Nobel-békedíjat Denis Mukwege kongói nőgyógyásznak és Nadia Murad iraki kurd emberi jogi aktivistának ítélte oda a Nobel Bizottság „a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni küzdelmükért”. A bizottság szerint rengeteget tettek a háborús helyzetekben elkövetett szexuális erőszak ellen.

Nadia túlélte az Iszlám Állam kínzásait és a jazídik ellen folytatott népirtást. Megdöbbentő történetével és páratlan bátorságával hívta fel magára a világ figyelmét. Megkapta a Václav Havel emberi jogi díjat és a Szaharov-díjat, valamint ő lett az ENSZ első olyan jószolgálati nagykövete, aki az emberkereskedelem túlélőinek méltóságáért dolgozik. Emberi jogi aktivistaként végzett tevékenységével arcot és hangot adott annak a sokezer embernek, akik ellen elmondhatatlanul borzalmas bűnöket követett el az Iszlám Állam.

Az utolsó lányban Nadia megírta, hogy mi mindenen kellett keresztül mennie az utóbbi években. Irakban egy jazídi közösségben nőtt fel, és arról ábrándozott, hogy egy napon történelem tanár lesz vagy szépségszalont nyit. 2014 augusztusában ennek az álomnak az Iszlám Állam katonái vetettek véget: a falu lakóit lemészárolták, a fiatal lányokat pedig – köztük a 21 éves Nadiát – elhurcolták szexrabszolgának. A lebilincselő memoár amellett, hogy bemutatja, kik is a jazídik, és hogyan váltak a radikális iszlám céltáblájává, megrázó képet fest az erőszak pszichológiájáról, és elmeséli Nadia ellenállásának, valamint szökésének történetét. Az Iszlám Állam ugyan megkínozta és rabszolgaságba taszította őt, megtörni és elhallgattatni azonban nem tudták. 

Nadia egy menekülttáborba került, majd eljutott Németországba, és új életet kezdett. Az átélt trauma ellenére vállalta, hogy felemeli szavát az Iszlám Állam ellen. A jazídi túlélőket segítő civilszervezet, a Yazda és a neves ügyvéd, Amal Clooney segítségével a legkülönbözőbb szervezetekben és kormányzati intézményekben tartott beszédet, beleértve az ENSZ-t is, és arra biztatta a világ vezetőit, hogy segítsenek véget vetni a népirtásnak és más, az emberiség ellen elkövetett bűnöknek, amelyekért az Iszlám Állam felelős. Sokat kell dolgoznia azért, hogy teljesítse küldetését, vagyis elérje, hogy az ISIS-nek bíróság előtt kelljen felelnie tetteiért.

(Forrás: konyves.blog.hu / fotó: pixabay.com)