Jump to content

Karriertanácsok az új évre

2018. 12. 12. 13:41

Jön az újév, sokan ilyenkor vetnek számot az életükkel kapcsolatban, aminek fontos része a karrier is. Igen ám, de mivel lehet jobbá tenni a dolgokat? Erre szolgál tíz hasznos tanáccsal az amerikai Forbes.

Ne késs

Egyszerű tanács, mégis fontos, ha azt akarjuk, hogy komolyan vegyenek bennünket. A valódi profik nem késnek le semmit, és sosem adnak olyan jeleket, amikből a másik fél esetleges szervezetlenségre vagy ügyetlenségre asszociálhat. Márpedig annál semmi sem kevésbé profi, mint a folytonos késés – erőltesd meg magad, szervezd jobban az életed, és akár kelj korábban, ha nincs más mód!

 

Légy szervezett

Ha már szóba került, a szervezettség is sokat nyomhat a latban. Ne csak időben légy ott mindenhol, de fejben is, azaz kövesd a dolgokat, tudd, mi történik körülötted. A szervezettség azt jelenti, hogy hatékonyabb lehetsz, jobban fogsz koncentrálni is. Amennyiben halmokban állnak az asztalodon a papírok, sosem találod a megfelelő fájlokat és már arra is energiát kell pazarolnod, hogy megtaláld, mi hol van, ideje változtatni. Dolgozz ki egy rendszert és kövesd vasszigorral!

Találkozz új emberekkel

Ismerkedni fárasztónak tűnhet, sőt talán az is, viszont a saját területeden dolgozó emberekkel való találkozás az, ami igazán felfrissít, és persze növeli a kapcsolati tőkédet. A munka világában mindennél többet ér, hogy pontosan kiket ismersz, hiszen így terjedhet el leghatékonyabban a szakértelmed híre. Látogass el üzleti rendezvényekre, ismerd meg a barátaid barátait, és támogasd a szakmai törekvéseiket. Menj és ismerkedj; ez táplálja legjobban a karriered!

Kérj visszajelzést

Amikor teljesítettél egy nagyobb feladatot, kérd valamelyik feljebbvalód visszajelzését! Erre elég 15 perc is, igaz, érdemes fenntartani az egyensúlyt:

nem jó, ha túl sokszor kérsz visszajelzést, de az sem, ha kevésszer, esetleg soha.

A legjobb akkor előállni, ha kérdésed van, esetleg bizonytalan vagy – tisztelni fognak, amiért vállalod, hogy nem tudsz minden választ, és annak is örül majd a felettesed, ha nem kell megvárnia az éves értékelést ahhoz, hogy véleményezhesse a munkádat.

Tanulj új dolgokat

Tetszik vagy sem, a világ fejlődik, a technológia szintén, így amit tegnap tudtál, ma már talán nem is aktuális. Az iparok változásaival nehéz lépést tartani, de ha mindig mindenki ugyanolyan maradna, akkor semmivel sem jutnánk egyről a kettőre. Éppen ezért tegyél érte, hogy a kollégáiddal együtt hasznos dolgokat sajátítsatok el, esetleg legyenek közös hobbijaitok, amik segítik a tanulást.

Olvass többet

Légy naprakész a saját területeddel kapcsolatban, olvass folyóiratokat, publikációkat, kövess számodra hasznos és inspiráló embereket a közösségi médiában, és sose hagyd, hogy lankadjon a figyelmed! Minél jobban ismered a saját világod, annál hatékonyabban tevékenykedhetsz benne, szóval amit csak tudsz, tanulj meg, és tanulmányozd, hogy a világesemények hogyan befolyásolják a jelened és a jövőd.

Önkénteskedj

Ugye szó volt arról, hogy találkozz új emberekkel, nos, erre remek alkalmat szolgáltat, ha a munkád ernyője alatt jótékonysági munkát végzel – például ha technológiai területen vagy is akadnak olyan szervezetek, amik gyerekeket tanítanak kódolni, de ha tanár vagy is tudsz extra órákat adni a rászorulóknak.

Ha a munkád nem teszi lehetővé a jótékonykodást, akkor is akadnak olyan egyesületek, ahol elkélnek a szorgos kezek.

Akárhogy is, új embereket megismerni mindig jó, csakúgy, mint valóban tenni valamit másokért.

Ne dühöngj

Amikor valami felpaprikázz, kísérletezz azzal, hogy vajon mi nyugtat meg egy pillanat alatt. Nyújtózz, meditálj, végy egy mély lélegzetet vagy sétálj egy nagyot – esetleg menj el edzeni! A lényeg, hogy találj módot a stressz levezetésére, mert tiszta fejjel jobb döntéseket hozol majd, és a sok előtted álló feladatot sem érzed majd annyira terhelőnek.

Figyeld a fejlődésed

Akármi is legyen a célod, fontos, hogy kövesd a saját lépéseidet. Állíts magad elé kicsi, megtehető távolságokat, és mindig tudd, pontosan mennyire vagy attól, hogy elérd a kívánt állapotot – ha kell, jegyzetelj is. Az önbizalmadat növeli majd, ahogy papíron is látod, mennyit haladtál, ez pedig tovább motivál a jó munka érdekében.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)