Jump to content

Az Amazon elhozza a jövőt

2019. 12. 19. 06:11

Új kütyüket mutatott be az Amazon. A tizenöt készülék mindegyike érdekfeszítő, az alábbi öt azonban túltesz a többin, főként mert sci-fibe illő ígéretekkel csábítja magához az Alexa búgó hangjába belefáradni képtelen nagyérdeműt.

Echo Frames – ki az a Google Glass?

Emlékszünk még a Google saját okosszemüvegére, ami varázsszóra készített felvételeket mindarról, amit éppen láttunk? A kukkolás legkifinomultabb eszközeként értékelhető, kezdeti okosszemüveg, valamint a Snapchat hasonlóan megkérdőjelezhető saját fejlesztése után után most itt az Amazon megoldása, ami ennél egy fokkal szofisztikáltabb szolgáltatást nyújt. Fényképezni, videózni vagy facebookozni nem lehet vele, viszont Alexa, az Amazon MI-asszisztense beleköltözik a keretbe, és bármikor beszélgethetünk vele, ha úgy tartja kedvünk – no, meg ha összekötöttük az Echót a mobilunkkal.

A szemüveget szárába épített hangszórók és mikrofonok elméletben lehetetlenné teszik a mellettünk állók számára, hogy hallják Alexa válaszait, de hogy ez a gyakorlatban is működik-e, csak pár felhasználó számára lesz rögvest nyilvánvaló. Az Amazon ugyanis mint kísérleti eszközt mutatta be az Echo Framest, amit meghívásos alapon lehet bétatesztelni, 180 dollár fejében. Ha beválik és kellően népszerű lesz, egy későbbi – minden bizonnyal fejlettebb – változata a nagyközönséghez is eljuthat majd. Addig is ne lepődjünk meg, ha a liftben mellettünk álló hipszter hirtelen megszólal, hogy „kell nekem az a rókamintás kötött pulcsi, Alexa”.

Amazon Smart Oven – Alexa a konyhába költözik…

Akinek a szemüvegen át kommunikáló Alexa selymes hangja nem elég, olyan mikrót is vehet, ami szintén az Amazon virtuális asszisztensét használja, nos, mindenre. Még egyszerűbb ételek elkészítésében is segít: a cég által tesztelt, előre betáplált receptek alapján szól, hogy mikor kell megkavarni a kaját, és hogy mikor lehet enni végre. Okostelefonnal összekötve és a gyors kaják vonalkódját elemezve a Smart Oven magától is levezényli a folyamatot. Ezen felül a masina sima mikróként is megállja a helyét, és kifejezetten szimpatikus, hogy ránézésre nem is néz ki többnek, egyáltalán nem hivalkodó. 250 dollárba kerül majd.

Echo Buds – … és a fülünkbe sugdos

Hosszú ideje pletykálják, hogy az Amazon a vezetéknélküli fülhallgatók piacára is betör, és lám, most végre bemutatkozott a 130 dolláros Echo Buds. Alapvetően egy teljesen átlagos, ámbár prémiumkategóriás fülhallgatóról van szó, ami 30 dollárral olcsóbb az Apple megoldásánál. Egyedül az emeli ki a sorból, hogy mint majd’ az összes frissen bemutatott kütyü, az Echo Buds is összeköthető Alexával – vagy bármely virtuális asszisztenssel, akár Sirivel is. Így mondjuk futás közben elég kérnünk egy számot, az MI pedig jó DJ-ként el is kezdi játszani. Aktív használat közben 5 órát bír, de jár hozzá aksis tok, ami 20 óra kakaót biztosít.

Echo Glow – színes fénnyel a gyerekekért

A mindössze 30 dollárt kóstáló Echo Glow kétszeresen is különlegesnek számít az Amazon felhozatalában. Először is nincs benne Alexa. Másodszor: gyerekeknek szánják. A Glow a szivárvány minden színében játszani képes éjjelilámpa, amit akár automatikus halványodásra is beidőzíthetünk. Mikrofon vagy hangszóró nincs benne, de ha van hozzá egy szintén Amazontól vásárolt Echo hangfalszett, akár diszkót is varázsolhatunk a nappaliból a Glow segítségével – persze csak ha már a kicsik alszanak.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)