Jump to content

Tanácsok üzleti találkozóhoz

2020. 01. 11. 11:06

Még mindig tartja magát a régi állítás: az emberek azokkal szeretnek üzletelni, akiket szimpatikusnak találnak és akikben megbíznak. A technológia számos előnye ellenére a személyes találkozóknak és közösségi eseményeknek még mindig számtalan előnye van egy üzlet megalapozásában.

A kapcsolatépítő rendezvények reputációja az utóbbi években meglehetősen romlott. Sokan még mindig öltönyös üzletemberek kínos bájcsevejének képzelik, ahol a legnagyobb esemény a névjegykártya-osztogatás. A valóság azonban teljesen más – az amerikai Forbes összeszedett pár olyan etikett tippet, amiknek betartásával  ezeken az eseményeken nemcsak a túlélésért kell küzdeni, hanem még élvezni is megtanulhatjuk őket.

1. Ne árusíts!

Ezeken az eseményeken azért vagy ott, hogy másokkal megismerkedj. Ez nem az az alkalom, ahol a termékedet, vagy a szolgáltatásodat kell eladnod. Ha valaki különösen érdeklődik az üzleted iránt, add meg neki az elérhetőségedet és beszéljetek meg egy másik időpontot. Ne áradozz a cégedről. Persze, lelkesen beszélj róla, de ne ess túlzásokba: csak annyit árulj el, amennyi belefér egy udvarias csevegés kereteibe.

2. A bal kezeddel egyél!

Ennek két oka van. Egyrészt senki nem akar egy olyan emberrel kezet fogni, aki könyékig maszatos. Másodszor pedig, nagy valószínűséggel rengeteg személlyel kell kezet ráznod, és nem biztos, hogy higiénikus enni ugyanazzal a kézzel. A közösségi eseményeken a jobb kezed a kézfogásra, a bal az évesre van. Amikor iszol, fogd a bal kezeddel a poharadat, így a jobb szabad marad.

3. Legyél részletesebb!

Biztosan meg fogják kérdezni, hogy mivel foglalkozol, vagy milyen cégnek dolgozol. Akár a vállalatról, akár a titulusodról beszélsz, mindig mondj többet egy egyszerű mondatnál. Ha csak a céged nevét mondod, nem biztos, hogy egyértelmű lesz mások számára is. Mindig tedd hozzá, hogy a munkahelyed pontosan mivel foglalkozik.

4. Ne rabolj rá a bárra!

Igyál meg néhány italt, egyél pár falatot, de hagyj helyet másoknak is. Nagyon kellemetlen, amikor rákérdeznek, hogy kifogyott-e az otthoni hűtőd.

5. Tartsd a szemkontaktust!

Nincs is annál rosszabb, mint amikor beszélgetsz valakivel és közben folyamatosan másfele nézelődsz. A párbeszéd alatti szemkontaktus az egyik legalapvetőbb dolog. Ha ez nem történik meg, a másik fél úgy érezheti, hogy nem figyelsz rá, vagy alig várod már, hogy lekoptasd.

6. Udvariasan kapcsolódj be egy már zajló beszélgetésbe!

Ne robbanj be és ne kezdj el egyből beszélni. A bemutatkozással is várj, nem tudhatod, épp mit zavarnál meg vele. Állj csendben, mosolyogj és vedd fel a szemkontaktust egy, vagy két emberrel. El fog jönni a megfelelő idő arra, hogy bemutatkozzatok egymásnak. Ha ez mégsem történik meg, kérj elnézést, majd menj el. Mindig van olyan, akivel beszélhetsz.

A közösségépítő események nem az ördögtől való dolgok, egyszerűen csak új emberek ismerkednek meg egymással. Minél hamarabb beismered a tényt, hogy a többi ember hasonló feltételekkel indul, annál hamarabb sikerül átlendülnöd a kényelmetlennek tartott helyzeten.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)