Jump to content

Ezt teszi az űr a testünkkel

2020. 01. 28. 11:06

Egy 27 hónapos, egyedülálló kutatás eredményeit hozták most nyilvánosságra.

A NASA hozta nyilvánosságra Facebook-oldalán azt a videót, ami egy fontos tudományos kísérlet eredményét ismerteti. Egypetéjű ikrek testi reakcióit hasonlították össze: az egyik asztronauta 340 napot töltött az űrben, a pár másik tagja pedig a Földön maradt. Előbbi alacsony Föld körüli pályán időzött a Nemzetközi Űrközpontban, nyilván neki volt a nehezebb, ő Scott Kelly, testvére pedig Mark.Azt már korábban is vizsgálták és megállapították a tudósok, hogy az űrben töltött időben a testünk megváltozik. A súlytalanság állapotában eltöltött időszakban izomsorvadás és csontritkulás alakul ki, legyengül az immunrendszer és alvásproblémák is fellépnek. Azt azonban eddig nem tudtuk, hogy ezek a változások tetten érhetőek-e genetikai szinten is, pláne ha ilyen hosszú időn át tartózkodik valaki az űrben.

A NASA egy tíz főből álló csoportot bízott meg a kísérlettel. Mark és Scott az egy év során rendszeresen küldtek vér-, vizeletmintát, kognitív teszteredményeket és egyéb adatokat a kutatóknak. Scott Kelly még 2016-ban tért vissza a Földre, a tudósok azóta tanulmányozták a mintákat.

S hogy mi az eredmény? Rengeteg változás Scott génexpressziójában és fiziológiájában - ezek némelyike már érkezése után is tartós maradt. S noha a legtöbbjük alacsony kockázatú változás volt, ezek némelyike jelentősebb lehet hosszabb utak esetében, például ha a Holdat vagy a Marsot célozzák majd meg az űrhajók.

Dr. Christopher Mason, a csapat egyik tagja elmondta, hogy a sok változás között figyelemreméltó volt, hogy az alany telomerei - a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz - hosszabbak lettek, de megváltozott a mikrobiom az emésztőrendszerében is. Ez volt az első, ikreken végzett összehasonlító kutatást, mely során az űrben, illetve Földön tartózkodó párt egyszerre vizsgálták. Azért is volt fontos, hogy a tudósok kikalkuláshassák, a jövőbeli űrutazásokra milyen egészséget támogató táplálékkiegészítőkre vagy módszerekre lesz szükségük az űrhajósoknak, hogy a szervezetükben esedékes károkat kiküszöbölhessék.

 

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)