Jump to content

Az ember a FaceApp mögött

2020. 03. 31. 22:02

Dolgozott a Microsoftnak a Windows Mobile-on. Társalapítója volt egy cégnek, ami gazdaggá tette, amikor az orosz Google-ként is nevezett Yandex  felvásárolta őket 38 millió dollárért.

De Yaroslav Goncharov legnagyobb dobása mégis azzal a céggel volt, ami eltörpül a többihez képest: ez a Face App. Összesen 12 alkalmazottja van a cégnek, de mégis jelenleg az egyik legfelkapottabb (és legellentmondásosabb) mobilalkalmazást hozták össze a világon, aminek segítségével nemet cserélhetünk, és megöregíthetjük magunkat – legalábbis digitálisan. A program lényege, hogy képeinket feltöltve az megmutatja, hogyan néz(het)ünk majd ki idős korunkban. 

Kíméletlenül felmászott mind az androidos, mind az iOS-es toplisták élére, miután egy csomó híresség, köztük Drake és Iggy Azalea is megvillantotta öregkori önarcképét a közösségi médiában, és arra buzdítottak mindenkit, hogy próbálják ki, és posztolják az eredményt (ez lett a Face App Challenge). Az amerikai Forbes az első angol nyelvű sajtótermék, melynek interjút adott.

A hájppal együtt azonban felbukkant a para is. Először az, hogy a Face App nem csak a beküldött fotót látja, hanem a felhasználó teljes galériáját, erről később kiderült, hogy alaptalan. Amerikában az oroszellenesség miatt gyorsan elharapóztak a rémhírek, Chuck Schumer szenátor egyenesen az FBI-t állította rá, hogy kivizsgálja, hová és kihez kerülnek az amerikai állampolgárok szelfijei. 

Goncharovot megdöbbentette, hogy milyen magasra csaptak a hullámok. “Múlt csütörtökön megpróbáltam megszámolni, hányan hívnak fel, három óra alatt nagyjából kétszáz hívásom volt, ellehetetlenült a napi munkavégzés” – panaszkodott az amerikai Forbesnak. 

A cégvezető nagyobb transzparenciát, és egy új adatvédelmi policy kialakítását ígérte meg. Az amerikai Forbes az első angol nyelvű lap, akinek interjút adott, egy héttel azután, hogy a cég válságüzemmódba kapcsolt a váratlan hájp miatt kirobbant balhé következtében. 

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)