Jump to content

Világszínvonalú fejlesztés Szegeden

2020. 07. 19. 14:53

A Szegedi Biológiai Kutatóközpontban fejlesztett szerológiai tesztelési modell pontosabb, gyorsabb és költséghatékonyabb, így alkalmas lehet a tömeges tesztelésre egy második koronavírus-fertőzéshullám esetén.

A Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) Biomag Kutatócsoportja egy világújdonságnak számító, így még Magyarországon sem alkalmazott, a SARS-CoV2 vírus kimutatására használható szerológiai tesztet fejlesztett – tájékoztatta a Forbest az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat, melyhez a SZBK is tartozik.

A kutatást Horváth Péter vezette, és fejlesztés során együttműködtek a Szegedi Tudományegyetem Mikrobiológiai és Immunológiai Intézetével, a Helsinki Egyetem két kutatócsoportjával és a Single-Cell Technologies Kft. spinoff céggel is.

Így működik az új tesztmódszer

A mesterséges intelligenciára és automatikus mikroszkópiára épülő módszer nagy pontossággal azonosítja a már gyógyult fertőzötteket, megbízható visszajelzést ad a védettség szintjéről, és alkalmas lehet az újonnan fertőződöttek azonosítására is a kutatóközpont közleménye szerint. A módszert már több mint 1000 eseten validálták, és közel 100 százalékos pontosságot mértek.

Ez az eljárás gyorsabb, mint az eddigi szerológiai tesztek, már 6-8 óra alatt kimutatja az eredményt. Ennél fogva alkalmas akár napi 5-10 000 vizsgálat elvégzésre is, tehát egy második, esetleg további fertőzéshullámok esetén eredményesen használható lenne tömeges tesztelésre, a betegségen már átesettek és az új fertőzöttek azonosítására.

A módszer további fontos jellemzője a magas érzékenység, ami a fertőzés kimutatását még enyhe immunitás esetén is lehetővé teszi. A módszer az egészséges minták esetében nem mutat hamis pozitív eredményeket, és további nagy előnye, hogy könnyen adaptálható bármilyen vírus fehérjéire, így gyorsan alkalmazható más vírusok okozta fertőzéshullámok esetében is.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)