Jump to content

Elkelt a Rubik-kocka

2020. 10. 28. 20:44

A kanadai Spin Master játékgyár 50 millió dollárért, vagyis átszámítva több mint 15 milliárd forintért megvásárolja a Londonban bejegyzett Rubik’s Brand Limitedet, a Rubik-kocka tulajdonjogait birtokló céget.

Az 1994-ben alapított Spin Master a játékipar egyik legnagyobb szereplője, tavaly 1,58 milliárd dollár bevételt termelt. A kanadai cég elsősorban annak köszönheti sikerét, hogy egyre másra vásárolja fel a Rubik-kockához hasonló ikonikus játékokat – szúrta ki a Telex a Huffington Poston a hírt.

Rubik Ernő az üzlettel kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy izgatott, hogy a Spin Master beteljesítse az elképzeléseit, miszerint a játék révén gondoskodjon a jövő okosabb generációjáról.

Azt egyelőre nem tudni, hogy Rubik Ernő mennyiben részesedik a vételárból, az üzletet januárban zárhatják le. A jogokat eddig kezelő brit cégben ugyanis a magyar származású brit üzletember, Tom Kermer (pontosabban ma már annak fia) is tulajdonos, akivel a kockát anno Rubik kivitte a világpiacra. A Rubik kocka a világon a legtöbbet hamisított magyar szabadalom, de a brit cég közel 350 milliót adott el belőle így is, Rubikot ezzel valószínűleg a szocializmus első magyar „selfmade” dollármilliomosává téve. „Ami a pénzt illeti, szerintem két szituációval érdemes foglalkozni: ha nincs, mert akkor szerezni kell, és ha sok van, amert akkor valamit kezdeni kell vele. A kettő között a pénz nem téma, valahol én is itt vagyok” – nyilatkozta még 2015-ben a Forbesnak.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)