Jump to content

Meg se kottyant nekik a vírus

2020. 10. 31. 20:47

Az Apple, a Facebook, az Amazon és a Google anyacége, az Alphabet, azaz a technológiai Big 4 olyan harmadik negyedéves adatokat közölt, ami túlszárnyalt minden tőzsdei előrejelzést. A Google és az Amazon még közülük is kiugróan teljesített.

Nem nagyon érzi meg a bőrén a világjárvány gazdasági következményeit egyik techóriás sem, és ezen még a rájuk nehezedő politikai és társadalmi nyomás sem változtat.

Kongresszusi meghallgatások és a november eleji, amerikai elnökválasztás miatt is nyomás alá kerültek a techcégek (a közösségi oldalak a moderálási elveik miatt), versenyszabályozói oldalról pedig egyre többször merül fel: ezeket az óriáscégeket fel kellene darabolni. Ez egyelőre nem történt még meg, és koronavírusválság ide vagy oda, a négy nagy elég jó formában van.

Alphabet

A Google anyacége 46,17 milliárd dolláros bevételt jelentett, ami közel 14 százalékos növekedésnek felel meg, ennek megfelelően a papírjai értéke 5 százalékpontot emelkedett a tőzsdezárás utáni ügyletek alatt.

Bevétel: 46,17 milliárd dollár
Egy részvényre jutó nyereség: 16,40 dollár (az előrejelzésekben 11,21 dollár szerepelt)
Adózott eredmény: 11,25 milliárd dollár
Google Cloud bevétele: 3,44 milliárd dollár
Youtube-hirdetésből származó bevétel: 5,03 milliárd dollár

Facebook

Mérsékeltebb növekedésről adott hírt Mark Zuckerberg médiacége. Napi felhasználószáma csökkent a második negyedév óta az USA-ban és Kanadában, amit a Facebook a karantén miatt megváltozott felhasználói szokások számlájára írt.

Bevétel: 21,47 milliárd dollár (19,82 milliárdra számított a Wall Street)
Egy részvényre jutó nyereség: 2,71 dollár (1,91 dolláros kalkulációval szemben)
Napi aktív felhasználók száma: 1,82 milliárd fő
Havonta aktív felhasználók: 2,74 milliárd fő

Apple

Főleg a nemzetközi eladásainak köszönheti a növekedését, ez ugyanis 59 százalékát teszi ki a harmadik negyedéves bevételeinek. Az Iphone-eladások nem voltak valami erősek, ez le is húzta a részvények értékét, de az Iphone 12 széria bemutatásától várják a visszapattanást.

Bevétel: 64,7 milliárd dollár (Wall Street-becslés: 63,7 milliárd dollár)
Egy részvényre jutó nyereség: 0,73 dollár (becslés: 0,70 dollár)
iPhone-bevétel: 26,4 milliárd dollár
Szolgáltatásból származó bevétel: 14,5 milliárd dollár
„Okos kiegészítők” (óra, szemüveg, stb.): 7,8 milliárd dollár

Amazon

37 százalékkal növelte eladásait, ezzel minden elvárást lesepert az asztalról Jeff Bezos cégóriása. Az Amazon Web Services-ből származó bevétel vitte a hátán a többit, itt 29 százalékos növekedést sikerült elérni. A cég egyértelműen a koronavírus-járvány egyik nagy nyertese az e-kereskedelem felfutása és a különböző szektorok erőltetett ütemű digitalizációja miatt.Bevétel: 96,1 milliárd dollár (becslés: 92,7 milliárd)
Egy részvényre jutó nyereség: 12,37 dollár (becslés: 7,41 dollár)
Web Services bevétele: 11,6 milliárd dollár 

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)