Jump to content

Magyar siker Triesztben

2020. 11. 04. 21:44

Bergendy Péter Post Mortem című filmje különdíjat, valamint a Méliés zsűri elismerő oklevelét nyerte el a 20. Trieste Science+Fiction filmfesztiválon.

A Rai televízió különdíjának indoklásában a szakemberek kiemelték: az 1918-ban játszódó magyar film tökéletes hitelességgel festi meg a spanyolnátha-járvány idejét. A rangos Méliés zsűri pedig zord, briliáns horrorfilmként jellemezte és méltatta Bergendy Péter legújabb rendezését, és ugyancsak kiemelte a száz évvel ezelőtti korszak csodás életre keltését.

Az NFI támogatásával készült Post Mortem 1918 fagyos telén játszódik, amikor Tomás (Klem Viktor), a fiatal vándorfotós abból próbál megélni, hogy halottak utolsó fényképét készíti el a családjuk körében. Egy tízéves kislány (Hais Fruzsina) hívására eljut egy kis faluba, ahol szokatlanul sok munkája akad, és egyre több természetfeletti jelenséggel találkozik. A kísértetek közölni akarnak vele valamit, és ő elhatározza, hogy kideríti, mi a céljuk. De veszélyes terepen jár: minden rossz mozdulat egy új, az előzőnél is vadabb támadást vált ki.

A horrorfilm további szerepeiben Anger Zsolt, Schell Judit, Hámori Gabriella, Kiss Diána Magdolna, Nagy Mari, Tóth Ildikó, Ladányi Andrea és Reviczky Gábor látható.

A Post Mortem világpremierje az A-kategóriás varsói filmfesztiválon volt októberben, és a horrorfilmek legnagyobb presztízsű nemzetközi seregszemléje, a sitgesi filmfesztivál is meghívta válogatásába. A film körútja San Sebastiánban és Malagában folytatódik, várhatóan jövő januárban érkezik a magyar mozikba.

(Forrás: index.hu / fotó: pixabay.com)