Jump to content

Megvették a Zen Studios-t

2020. 11. 18. 09:54

A Zen Studios a legnagyobb forgalmú magyar játékfejlesztő cég, ügyfelei között volt már a Disney és a Comedy Central, akikkel olyan brandeken dolgoztak, mint a Star Wars, a Marvel és a South Park. Az a mondás járta náluk a cégen belül, hogy akivel együtt dolgoznak, azt megveszi a Disney. Most őket vették meg. Az elsősorban flipperjátékairól ismert stúdiót a svéd Embrancer Group szerezte meg.

Kigyóssy Zsolt 2000-ben még befeketőként szállt be a négy játékfejlesztő által alapított Mutanttek Kft.-be, amikor olyan ágazatot keresett, amiben akad magyarországi szakértelem, magasan van a növekedési plafon, és még nem telített a piac. A videójátékok megfeleltek ezeknek a kritériumoknak. 2003-ban úgy döntött, hogy operatív szinten is bele fog folyni a munkába.

Azóta a befektetőből lett cégvezér nemzetközi világmárkákkal dolgozó stúdióvá fejlesztette a magyarországi, ámde szlovákiai céghálón át tulajdonolt Zen Studios-t. A céget 2005-ben keresztelték át, az alapítók idővel kiszálltak. A Zen teljes történetét, üzleti modelljét, és a piacát a Forbes magazin szeptemberi számában mutattuk be.

A Zen a konzolok és a számítógépek mellett VR-eszközökre is készít programokat. A 64 fővel, egy magyarországi és egy amerikai irodával működő cég 2019-es árbevétele 2,27 milliárd forint, adózott eredménye 879 millió forint volt.

A svéd Embracer Group 46 belső játékfejlesztő stúdióval rendelkezik. Több mint 4000 alkalmazottat foglalkoztat több, mint 40 országban. A Zen 100 százalékát most a svéd csoport egy leányvállalata, a Saber Interactive fogja felvásárolni. Matthew Karch, a Sober vezérigazgatója szerint még óriási lehetőségeket rejt a magyar cég, ami teljesen uralja a flipper-videójátékok piacát és az elmúlt 17 évben egy “csendes legenda” volt a játékfejlesztői piacon. Az Embracer csoporton belül a Zen Studios független stúdióként fog működni a Saber alatt.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)