Jump to content

Kinek is kell fejlődni?

2020. 11. 30. 09:33

Ahhoz, hogy a csapatok hosszú távon fejlődni tudjanak, mindenkinek (a vezetőnek is) tökéletesítenie kell három alapvető adottságát. A jó hír, hogy ha egy picit is sikerül megváltoztatnunk a gondolkodásunkat, máris jelentős pozitív hatással lehetünk a teljes csapatunkra, és így persze a cég eredményeire.

Nemrég egy kollégámmal épp egy CEO-val és vezetői csapatával meetingeltünk, az éves tervezési módszerüket próbáltuk fejleszteni. De ahogy a tíztagú csoport 45 percben megpróbálta elmagyarázni, hogyan csinálták eddig, egyre forróbb lett a hangulat – kezdi cikkét a Harvard Business Review-en a vezető- és csapatfejlesztő coach Jennifer Porter. Miután a fókusz újra és újra elkalandozott, és nem volt egyértelmű, ki viszi tulajdonképpen a szót, Porter megállította a beszélgetést és feltette a kérdést: Hogyan reagáltok erre a beszélgetésre és mit gondoltok, mi váltja ki belőletek ezt a reakciót?

Látszott, hogy a kérdés mindenkit meglep, nem is értik igazán. Valójában az történt, hogy a két coach megkérte a résztvevőket: vállaljanak felelősséget a reakciójukért, és nem volt esélyük másra kenni.

Ahogy a szakértő írja: gyakran találkozni azzal a jelenséggel, hogy egy vezető alkalmatlannak, működésképtelennek titulálja a csapatát, és kifejezetten egyes csapattagokat okol, meg szeretné változtatni azok viselkedését. Ez ugyanakkor soha sem segít.

A csapatok komplex rendszerek, egyénekből állnak, akiknek eltérő igényeik, képességeik, tapasztalataik, perspektíváik, szokásaik vannak. Ahhoz, hogy ezek a csapatok hosszú távon fejlődni tudjanak, mindenkinek (a vezetőnek is) tökéletesítenie kell három alapvető adottságát. Ezek a belső és a külső öntudat, és a személyes felelősségvállalás.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)