Jump to content

Harc a műanyaggal

2020. 12. 10. 12:37

Egy november végén elfogadott határozattal hadat üzenne az Európai Parlament azoknak a termékeknek, amelyek élettartama mindössze pár év, pedig egy-egy alkatrész cseréjével akár évtizedekig is használhatóak lennének. A határozat egy új, a termékek tartósságát és javíthatóságát jelző új címkézési rendszer bevezetésével is felvenné a harcot az eldobhatóság ellen.

A november végén elfogadott határozat célja, hogy a ma gyakran csak nevükben tartós fogyasztási cikkek valóban tartósak legyenek, ezáltal jelentősen mérsékelve a termékek idő előtti kivonása miatt a környezetre háruló jókora terhet. Eszerint az Európai Uniónak többek között a greenwashing ellen is fel kell lépnie. Ez azt a tevékenységet jelenti, amivel a cégek a valósnál fenntarthatóbbnak igyekeznek mutatni a termékeiket és a szolgáltatásaikat – írja a Portfolio.hu.

A határozat emellett felszólítja az Európai Bizottságot, hogy bátorítsa a javítás és újrafelhasználás kultúráját, tegye egyértelműbbé a környezeti hatásokra vonatkozó tájékoztatási kötelezettséget, lépjen fel a félrevezető gyakorlatok ellen, és erősítse meg a fogyasztók használt cikkek piacaiba vetett bizalmát. A törvényhozók a termékek idő előtti elavulása elleni fellépést is sürgették.

A jövőben igyekeznének megszüntetni, hogy a gyártók olyan megoldásokat építsenek be a termékekbe, amelyek lehetséges élettartamához képest indokolatlanul hamar elavulttá vagy használhatatlanná teszik a terméket, hogy új vásárlására ösztönözzék a fogyasztóikat. Az Eurobarometer korábbi kutatása szerint erre valós igény lenne: az Európai Unió polgárainak 77 százaléka inkább megjavíttatná eszközeit ahelyett, hogy újra cserélné. 79 százalékuk szerint a digitális eszközök gyártóit törvényileg kellene kötelezni arra, hogy elősegítsék a javítást.

A képviselők javaslata szerint az Európai Unióban egy olyan harmonizált kötelező címkézési rendszert is be kellene vezetni, ami a tartósságát és várható élettartamát jelezné a fogyasztóknak.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)