Jump to content

A visszautasítás ereje

2021. 02. 04. 08:26

Nemet mondani nem mindig könnyű, de van, hogy szükséges. Nem mindegy viszont, hogy miként – az elutasítás fájhat, ha nincs rá jó módszerünk. Ezen segít a Business Insider hét jól kimondott nemmel.

1. Nem érthetsz mindenhez

Hatékony nemet mondási stratégia, ha úgy utasítasz vissza egy kérést, hogy közben azt mondod: félsz attól, hogy cserbenhagynád az illetőt, ha igent mondanál, mert ez nem a te területed, esetleg nincs rá időd, viszont szívesen segítesz más megoldást találni.

2. Ismerd fel az elterelést

Akár személyes, akár szakmai kérésről van szó, tudni kell, mi a küldetésed, és hogy az adott kérés ennek részét képezi-e vagy sem. Amennyiben nem, akkor elterelésről van szó, és az a legjobb, ha megmondod, hogy bocsánat, de ez a feladat nem segíti a céljaim elérést – még akkor sem, ha egyébként izgalmasan hangzik.

3. Ajánlj valaki mást

Az első és a második pontra is megoldás, ha mondasz egy olyan személyt, aki segíthet a kéréssel hozzád forduló illetőnek. Ezzel tulajdonképpen kisegíted, mégsem húzol magadra egy potenciális elterelést.

4. Nem vagyok az embered

Előfordul, hogy az embert olyasmire kérik, amit egyszerűen nem csinál – a cikk példájával élve, ha valaki süteményt ajánl, de te nem eszel cukrot, mondd meg őszintén. Ha pedig tovább kínálják, finoman utasítsd vissza: megeheted az enyémet is, mert nem eszem cukrot.

5. Ne hamukázz

A Seinfeld című amerikai sitcom-sorozat egyik általános poénforrása az őszintétlenség: a szereplők mindenféle bonyolult hazugsághálókba keveredve hoznak egyre nagyobb bajt a fejükre, csak mert nem őszinték egymással. Te ne kövesd el ezt a hibát!

6. Ajánlj más megoldást

Ha szeretnél segíteni, de valamiért nem tudsz, keress alternatívát! Ha mondjuk arra kérnek, hogy kommunikálj többet e-mailben úgy, hogy arra valamiért nincs kapacitásod, javasold a közösségi média használatát!

7. A nem legyen nem

Előfordul, hogy olyasvalakivel ülsz egy asztalhoz, aki nem fogadja el a nemet, pusztán mert hozzászokott, hogy nyomulással előbb-utóbb minden megoldható. Ilyenkor mosolyogj, várd meg, hogy az illető a mondókája végére érjen, majd mondj ismét határozott nemet – idővel megérti.

Csak ne szokj rá a nemre! Aki túl sokat mond nemet, idővel mindenből kimarad.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)