Jump to content

A Google és a home office

2021. 03. 25. 08:00

Míg más cégek a korlátlan otthoni munka lehetőségét nyitják meg, addig a Google csúcsirodákkal csábítja az alkalmazottakat.

 

Múlt héten Sundar Pichai, a Google és anyacége, az Alphabet ügyvezetője egy blogbejegyzésben írt arról, hogy a techóriás hétmilliárd dollárt szán 2021-ben Egyesült Államokbeli irodafejlesztésekre. A beruházások 19 államban indulnak el, és egymilliárd dollár csak a kaliforniai, atlantai, chicagói és New York-i irodák fejlesztésére és bővítésére fog elmenni.

Az amerikei Forbes online kiadása szerint az Alphabet ezzel az egész USA-t átfogó irodahálózatot épít ki, de az ingatlanfejlesztésekben nem most szerzi az első és legnagyobb tapasztalatokat: 2019-ben 13, 2020-ban pedig tízmilliárd dollárt költött el hasonló célokra. Ezzel az Alphabet és a Google szembemegy a trendekkel: a koronavírus-járvány alatt több cég ugyanis arra jött rá, hogy a munkatársai otthonról ugyanolyan hatékonyan képesek dolgozni, mint az irodákban, ezért a személyes jelenlétet nem feltétlenül igénylő munkakörökben a Facebook, a Twitter és a Square is belemegy a teljes home office-os foglalkoztatásba.

Az otthoni munkával kapcsolatban a Google is rugalmasabb lett a járvány alatt, de több munkakörben elengedhetetlennek tartják a cégnél a személyes jelenlétet.

Ingatlanmágnás Google?

Pichai a blogbejegyzésben hangsúlyozta, a járványt követő gazdasági kilábalásnak „a Google része akar lenni” és szerinte a hosszú távú fellendülést a lokális közösségek, és az azokat élettel megtöltő emberek és kisvállalkozások fogják elérni. A Google készpénzben mérhető vagyona már most is 100 milliárd dollárrosra rúg, és a cég elhatározta, nemcsak irodákra költ: San Franciscóban például egymilliárd dollárt fektet fenntartható lakhatás biztosításába.

Erről 2019-ben döntött a cég, a híresen súlyos lakhatási problémákkal küzdő kaliforniai városnak pedig szüksége is van a lakásállományának bővítésére.

Adam Segal, a Cove ingatlanfejlesztő ügyvezetője 50 milliárd dollárosra becsüli a Google jelenlegi ingatlanállományának értékét. Szerinte a Google tudatosan fektet az épületeibe, ezzel nemcsak a tőkéjét emeli, hanem az üzleti eredményei javulását és a márka értékének növekedését is várja.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)