Jump to content

Tippek a kapcsolatépítéshez

2021. 05. 04. 15:48

A sikeres emberek említésénél sokszor hallhatjuk, hogy az előrejutásukban nagy szerepe volt a kapcsolatoknak. A kapcsolatépítés tanulható és fejleszthető, a szervezett networking események pedig jó lehetőséget biztosítanak a gyakorlásra. 

Amikor kapcsolatépítő eseményekre kerül sor, van pár íratlan szabály, hogy mit ne csinálj vagy mondj. Az amerikai Forbes összeszedte, melyek azok a hibák, amiket legtöbbször elkövetünk egy ilyen alkalom során.

1. Rátukmálod a CV-det arra, aki szembejön

Ha új munkát keresel, a kapcsolatépítő események ideális helyzetet teremthetnek arra, hogy felmérd a lehetőségeidet és új kapcsolatokat építs. Azonban az önéletrajzod osztogatása már túlzás. Nemcsak túlbuzgónak tűnsz, de a másik félnek egész este cipelnie kell a CV-det. Azzal viszont semmi baj nincs, ha megadjátok egymásnak az elérhetőségeteket, vagy bejelölitek egymást a LinkedInen.

2. Hencegsz azzal, hogy mennyire csodálatos a munkahelyed

Amikor egy közösségi eseményen találkozol valakivel, teljesen normális, hogy megosztod a beszélgetőpartnereiddel, mit is csinálsz. Azonban senki nem kíváncsi a „a cégem 2007 óta nyeri a legjobb munkahely díját” típusú beszélgetésre. A szerénység fontos, nem kell túlzásokba esni. Ha a cégedet akarod promotálni, mutass rá arra, hogy te milyen szerepet vállaltál abban, hogy a vállalat ennyire sikeres lett.

3. Faképnél hagysz valakit, hogy egy „fontosabb” emberrel beszélhess

Nem jó ötlet. Helyette próbáld kihozni a maximumot abból a beszélgetésből, amit épp jelenleg folytatsz. Ne a titulusokra fókuszálj, találd meg az értéket minden párbeszédben. Próbálj legalább egy valamit hasznosítani a beszélgetésből és adj valamit cserébe te is. Amikor a beszélgetés lezáródik, mindig tisztelettel hagyd ott a beszélgetőpartnered.

4. Kézfogás után egyből odaadod a névjegykártyád

Rossz választás, mert ez nem helyettesíti az értelmes párbeszédet és az egymás megismerését. A kapcsolatépítés lényege a kommunikáció, valamint az, hogy a beszélgetésnek később is pozitív hozadéka legyen. Ha párbeszéd nélkül, egyszerűen csak odaadod a névjegykártyád, nagy rá az esély, hogy a személy hamar el fog felejteni.

5. Összekevered a kapcsolatépítést egy termékbemutatóval

Fontos, hogy add el magad és a termékeidet, de ne ezzel kezdj, mert ettől túlságosan törtetőnek tűnhetsz. Először ismerkedj és építs fel egy normális párbeszédet.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)