Jump to content

Ha a tökéletességre törekszel

2021. 08. 13. 16:36

A perfekcionizmus sokszor elfeledteti velük, hogy a kudarcokból való építkezés és tanulás természetes része a céljaink elérésének. A bánkódás helyett tanulj meg profitálni belőlük!

Melody Wilding, az amerikai Forbes összegyűjtött öt tippet, hogy könnyebben a hasznodra tudd fordítani a nehéz helyzeteket:

1.  Ne nyomd el az érzéseidet!

Senki nem tud a nap minden percében fogkrémreklámba illő vigyorral örülni a világnak. Nem is kell! Ahhoz, hogy tovább tudj lépni rajtuk, engedd meg magadnak a harag, bűntudat, önvád érzéseit is, de légy kedves magaddal és ne ess bele a túlzott önmarcangolás hibájába!

2. Használd a 10/10/10 tesztet!

Gondolkodj el, hogy az a kudarc, amin éppen most bánkódsz számítani fog-e tíz hét, tíz hónap, és tíz év múlva! Ez segít reálisabban látni és új perspektívába helyezni a problémákat.

3. Ellenőrizd a saját narratívádat!

Azok a mondatok, amelyeket egész nap mondogatsz magadnak meghatározzák az alaphangulatod. Nem mindegy, hogy folyamatosan azt hajtogatod-e „semmi nem megy a terv szerint” vagy megvizsgálod, hogy miért érzed magad úgy, ahogy. Például, ha azt mondod „frusztráltnak érzem magam egy bizonyos feladat miatt” máris konkrétabban fogalmazol. 

4. Ne fordulj magadba!

Egy kudarc után sokkal könnyebb bezárkózni otthon egyedül, de ne engedj a csábításnak! Nehezebben kerülsz bele egy negatív gondolatspirálba, ha társaságban vagy, kimozdulsz.

5. Menj neki a kényelmetlen helyzeteknek!

Állj bele a kényelmetlen helyzetekbe ahelyett, hogy megpróbálod elkerülni őket az esetleges kudarctól való félelem miatt! Például, minél többször veszel részt nehéz tárgyalásokon, annál könnyebben fogod tudni kezelni ezeket a beszélgetéseket.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)