Jump to content

Így maradj produktív

2021. 08. 18. 16:36

Közeledik az év vége, az ünnepek szinte már a nyakunkon, ki tud ilyenkor koncentrálni és produktív lenni? Szerencsére létezik pár apró trükk, melyek alkalmazásával még ilyenkor is hatékonyak tudunk maradni.

Az amerikai Forbes tippjeinek betartásával elhessegethetjük fejünkből az ünnepi gondolatokat és segítségükkel elérhetjük, hogy még ebben az időszakban is eredményesek legyünk.

1, Állíts fel minicélokat!

Akkor tudsz igazán sikeres lenni, ha a kitűzött célt részcélokra osztod fel és lépésenként haladsz a végcél felé. Az aprózás számtalan előnnyel jár:

  • Egyszerűbb elkezdeni az egész feladatot. A legnehezebb lépés mindig belevágni valamibe. Amikor a cél egy nagy feladat teljesítése, sokszor érezhetjük úgy, hogy a projekt túl sok és meghaladja képességeinket. Az első lépcső megtétele egyszerűbb lesz ha kicsi részfeladatokra osztjuk fel a feladatot, mert ezáltal nem érezzük teljesíthetetlennek az egész tevékenységet.
  • Folyamatos sikerélmény: ha a minicélokról listát is állítunk, akkor még inkább fokozhatjuk a motivációnkat. Mindig jó érzés kihúzni egy-egy tételt és a nap végén egyben látni azt, hogy milyen sok feladatot teljesítettünk. Az élmény fokozható, ha a lista tételeit (és ezáltal magát a feladatokat is) aprózzuk. A kisebb léptékű feladatok gyorsabban elvégezhetőek, így a listán is sebesebben húzogathatjuk ki a felsoroltakat. A nagyszámú tétel kihúzása láttán jogosan érezhetjük azt, hogy effektívek voltunk a nap során.
  • A sok kicsi céllal érhetjük el a nagy célt. Tételezzük fel, hogy le szeretnéd futni a maratont, de még egy kilométert sem futottál életedben. Ahelyett, hogy a nagy célra fókuszálnál és egyből lerohannád a 42 kilométert, kicsi távokkal kezdj és először fuss le egy kilométert. Amikor először sikerülni fog, fantasztikus érzéssel fog eltölteni. Ezt kövesse a két kilométer sikeres teljesítése. Minden kicsi cél eggyel közelebb visz a nagyhoz, de közben folyamatos sikerélmények érnek, így még inkább motiváltabban állsz hozzá az egész feladathoz.

2, Kapj fel egy fülhallgatót!

Amikor egyterű irodában dolgozol a fülhallgató lesz a legjobb barátod akkor, amikor a munkádra szeretnél koncentrálni. Kutatások kimutatták, hogy a zenehallgatás motiválja a dolgozót a feladatai elvégzésében. Fontos azonban tisztázni, hogy zene és zene között van különbség, nem egyformán serkentik az effektivitást. A legmotiválóbb dalok a szöveg nélküliek és az egyszerű dallamúak, a klasszikus zenénél nincs jobb!

Azért nem kell állandóan zenét hallgatnod ahhoz, hogy fokozd a produktivitást! Minél inkább koncentrálsz, annál inkább effektívebb vagy, ám ezt nehéz elérni egy olyan helyzetben, amikor a kollégáid állandóan odajönnek hozzád csacsogni. Már a fülhallgató puszta viselése is üzenetet hordoz: a munkatársaid tudni fogják, hogy most „ne zavarj” üzemmódban vagy, így nem is fognak zargatni.

3, Kezdd el hamarabb az újévi fogadalmad!

Nem kell megvárni a január elsejét ahhoz, hogy lemenj edzeni. Jól ismert tény, hogy a mozgás mennyire pozitív hatással van a munkára: nő a motiváció és a koncentráció és arra is nagyobb esély van, hogy időben befejezed a munkád. Nem kell órákat eltöltened az edzőteremben ahhoz, hogy a felsoroltakat elérd: már ha napi fél órát mozogsz, sokkal eredményesebb lehetsz. Állítsd be az ébresztődet harminc perccel korábbra és tornázz egyet. Már ennyivel sokat teszel azért, hogy az egész napod hasznosabb legyen, ráadásul a közérzetednek és az egészségednek is jót teszel.

4, A siker titka a rendszerességben rejlik

Mindegy, hogy milyen módszerrel próbálod az eredményességedet növelni, a legfontosabb, hogy rendszeresen tedd. Minden nap végezd el, még akkor is, ha nehezedre esik. Egy idő után szokásoddá válik, így pedig szinte természetes lesz, hogy céljaidat képes vagy teljesíteni, a sikerek miatt pedig még a kedved is jobb lesz.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pexels.com)