Jump to content

Néha váltani kell

2021. 08. 23. 16:35

90 000. Ennyi órát töltünk munkával életünk során, ami kihat az életminőségünkre, egészségünkre, és emberi kapcsolatainkra is. Ezért érdemes jól megfontolni, hogy hol töltöd el ezt az időt.

Linkedin saját kutatása alapján jutott arra a következtetésre, hogy a dolgozók 81 százaléka gondolja úgy: boldognak kellene lennie a munkahelyén, de ennek ellenére 60 százalékuk mégis egy olyan munkahelyen maradt, ahol nem érezte jól magát. Akárhogy is, van az úgy, hogy menni kell; ennek érdekében a közösségi állásportál összegyűjtött néhány tanácsot munkaváltás idejére – akár a te döntésed volt az útjaitok különválása a céggel, akár nem.

Ha fontolgatod a kilépést

Akármennyi ideje is vagy a jelenlegi pozíciódban, érdemes figyelembe venni néhány olyan jelet, ami arra utal: ideje váltani. Gondolkodj el a váltáson, ha

  • nem élvezed a munkádat,
  • nem látod azt, hogy mi a célja az elvégzett feladataidnak,
  • és nem érzed magad megbecsülve!

Első lépésként írd össze, hogy melyek azok a szakmai értékek, amelyek mentén dolgozni szeretnél, és ezekből mi hiányzik a jelenlegi munkahelyeden! Célirányosan könnyebb lesz olyan új hely után nézni, ahol ezek megvannak.

 

Ha nem a te döntésed a váltás

Egy munkahely elvesztését mindig nehéz és stresszes megélni, de a kényszerváltás egy lehetőségekkel teli időszak is lehet. A Linkedin kutatása szerint a munkavállalók több mint egyharmadának hozott pozitív változást a karrierjébe az elbocsátás: olyan új helyet találtak, ami sokkal megfelelőbb számukra. Mielőtt elhagyod a régi helyet, kérj visszajelzést a főnöködtől, hogy tudd, mi az, amiben még fejlődnöd kell!

Búcsúzás idejére

Törekedj arra, hogy a kilépés a lehető legtiszteletteljesebb és legtisztességesebb módon tudjon lezajlani. Az inkorrekt távozás bélyeget nyomhat a jövőbeli karrierutadra is. A következő főnököd bármikor felhívhatja az előzőt, mielőtt még felvenne. Nem éri meg emiatt elhalasztani egy jó lehetőséget.

Ha már keresgélsz

A toborzók csaknem háromnegyede olyan jelölteket vesz fel, akik nem pontosan felelnek meg a meghirdetetett állás követelményeinek készségeknek vagy tapasztalatok szempontjából. Sokszor a tanulási hajlandóság, az intelligencia és a hozzáállás nyom a legtöbbet a latba, ezért hangsúlyozd ezeket is, amikor felfrissíted az önéletrajzod!

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)