Jump to content

Mégsem tart sajtótájékoztatót az irodalmi Nobel-díj nyertese a díjátadón

2023. 11. 17. 10:23

Jon Fosse, az irodalmi Nobel-díj idei nyertese lemondta a december 10-i díjátadó ünnepségre tervezett sajtótájékoztatót.

A VG norvég újságnak küldött e-mailben Fosse azt írta, hogy minden olyan programot lemondott, amely nem kötelező az irodalmi Nobel-díjasok számára, és az irodalmi Nobelt odaítélő Svéd Akadémia arról tájékoztatta, hogy nem kell megtartania a sajtótájékoztatót.

A Nobel Alapítvány szóvivője közölte, hogy Fossénak irodalmi Nobel-díjasként egyedül saját Nobel-előadását kell megtartania december 7-én. Minden egyéb programjáról maga dönthet.

A sajtótájékoztatót sem kell megtartania, mert korábban már „oly sok” interjút adott.
Fosse egyébként diákoknak is beszél majd a munkásságáról. A 64 éves író hangsúlyozta, hogy nagyra értékeli a Nobel-díjat, de már nagyon várja, hogy maga mögött tudja a díjátadó gálát. Utalt rá, hogy voltak olyan irodalmi Nobel-díjasok, akik nem is vettek részt az ünnepségen.

„A nagyobb társasági összejövetelek nem okoznak nekem örömet, épp ellenkezőleg” – fogalmazott Fosse. A Svéd Akadémia október elején ítélte oda Fossénak a világ legjelentősebb irodalmi díját újító színdarabjaiért és prózájáért.

A tizenegymillió koronával (368 millió forinttal) járó díjat hagyományosan Alfred Nobel (1833-1896) halálának évfordulóján, december 10-én adják át Stockholmban.

(Forrás: sikerestortenetek.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)