Jump to content

100 év után a semmiből került elő, egy magyar család rejtett kincse volt

2023. 12. 05. 10:11

A most előkerült kincs a szakértőket is meglepte, mivel a semmiből tűnt fel.

Rekordáron kínált római stílusú Zsolnay-óriásváza, 100 év után előkerült Tihanyi Lajos-kép és egy fontos Gulácsy Lajos-festmény is szerepel a Virág Judit Galéria téli aukcióján, amelyet december 16-án rendeznek a Budapest Kongresszusi Központban.

Az MTI-hez eljuttatott tájékoztató szerint története egyik legerősebb aukciójára készül a Virág Judit Galéria. Elárvereznek 20 Zsolnay- darabot, amelyek közül a római stílusú óriásváza kikiáltási ára 15 millió forint. Ekkora összegről még nem indult egyetlen Zsolnay-tárgy licitje sem – írják.

Ez egy magányos, társtalan remekmű, amely a historizmus és a szecesszió határán billeg és kreativitásával, technikai tökéletességével önbizalmat sugároz” – idézi a tájékoztató Törő Istvánt, a Virág Judit Galéria társtulajdonosát. A váza becsértéke 30-40 millió forint között van.

A tájékoztató szerint a decemberi aukció kiemelt műve Vaszary János 1912-es Tóvárosi tájkép, Tata című alkotása, amelynek kikiáltási ára 55 millió forint. Vaszary János 1909-től kezdve feleségével, Rosenbach Máriával a tavaszi és nyári hónapokat Tata-Tóvároson töltötte. A tatai tavat ábrázoló kép kompozícióját Vaszary főleg a sárga, a lila, a kék és a zöld színek összeütköztetésére alapozta.

A gyűjtők érdeklődésére tarthat számot Czóbel Béla Párizs, L’avenue du Maine című festményének felbukkanása. A 26 millió forintos kikiáltási árról induló alkotás akkor született, amikor Czóbel 1925 őszén megérkezett Párizsba. Első szállása a L’avenue du Maine 71. számú házában volt – ennek az ablakából festette az utca átellenes oldalát. Az aukción szereplő kép legközelebbi párhuzama a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményében található.

Elárverezik Mednyánszky László 1911-ben készült Holdvilágos tóparti táj című képét is. A festmény kikiáltási ára 7,5 millió forint, becsértéke 12-16 millió forint között van. A festmény Mednyánszky egyik kedvenc témáját dolgozza fel: a természetet, azon belül pedig a mozgó vizet.

Mint írják, a Virág Judit Galéria már korábban bejelentette, hogy aukcióra bocsátja Tihanyi Lajos Tájkép Margit-híddal és Gulácsy Lajos Régi instrumentumon játszó hölgy című festményét. Előbbi 100 év után a semmiből került elő, utóbbi pedig már 2002-ben aukciós rekordot döntött – olvasható a tájékoztatóban.

Tihanyi Lajos (1885-1938) az egyik legkeresettebb klasszikus magyar festő. A hallássérült művész Pont Saint-Michel című festménye 220 millió forintért kelt el 2017-ben a Virág Judit Galéria árverésén, amely akkor a magyar aukciók történetének harmadik legmagasabb eladásának számított.

Tihanyi Lajos az úgynevezett százmilliós klub tagja, mindössze néhány olyan festő van a magyar művészettörténetben, akinek az alkotásai rendre elérik a 100 millió forintos határt.

A most előkerült festmény a szakértőket is meglepte, mivel a semmiből tűnt fel. A kép csaknem 100 éven keresztül egy magyar család rejtett kincse volt, miközben a monográfiákban csak utalásszerűen szerepelt. Megtisztítását követően egy különleges intenzitású, fénnyel telített kolorit tűnt elő az elsárgult lakkréteg alól, amely megmutatta a festmény üde hangulatát.

A festmény Budapest történetének egyik legdrágább és leglátványosabb magánpalotáját, Wagner János építész egykori villáját ábrázolja, miközben a Duna és a Margit híd is látszik a távolban. A villa Gül baba türbéjét öleli körbe. A Wagner-villát 1969-ben bontották le, de Tihanyi a kép festésekor, az első világháború kitörése előtt még teljes pompájában látta és festette le.  A kép 80 millió forintos kikiáltási árról indul.

Az árverésen Czigány Dezső két kivételes csendélettel is képviselteti magát. Az 1930-as években festett Csendélet aktos kompozícióval című kép kikiáltási ára 15 millió forint, a Csendélet című alkotás 10 millió forinttól kelhet el.

A korai magyar modernizmus egyik legkiválóbb mesterétől, Boromisza Tibortól két festményre is lehet licitálni. A szatmárnémeti piac misztikus megvilágításban című kép 18 millió forinttól, a Tavaszi táj 14 millió forinttól cserélhet gazdát.

A téli aukció anyaga december 15-ig ingyenesen megtekinthető a Virág Judit Galériában.

(Forrás: sikerestortenetek.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)