Jump to content

A Nobel-díjas Gérard Mourou is csatlakozott kutatóprofesszorként az SZTE-hez

2024. 04. 18. 16:25

Karikó Katalin után újabb Nobel-díjas professzora van a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE), Gérard Mourou professzor, aki 2018-ban a lézerfizika területén, az impulzuserősítési felfedezéséért kapta meg a fizikai Nobel-díjat – tájékoztatta a felsőoktatási intézmény közkapcsolati igazgatósága hétfőn az MTI-t.

A közlemény szerint egy múlt csütörtöki konferencián Rovó László professzor, az SZTE rektora és Csák János  kulturális és innovációs miniszter jelenlétében Gérard Mourou aláírta a Szegedi Tudományegyetemmel kötött kutatóprofesszori szerződését.

A Nobel-díj elnyerését követően Gérard Mourou professzor többször is hangoztatta, hogy a továbbiakban főként olyan kutatásokkal kíván foglalkozni, amelyek az emberiség előtt álló globális problémák megoldását szolgálják. Az egyik ilyen probléma a folyamatosan növekvő energiaigény fenntartható módon történő kielégítése.

Ezzel kapcsolatban egy korábbi szegedi látogatása alkalmával a következőt nyilatkozta: „megoldást kell találnunk az energiatermelést érintő kérdésekre, ezért olyan energiaforrást keresünk, amelyik tiszta, olcsó és bőséggel rendelkezésre áll. Én magam kifejezetten hiszek a nukleáris energia jövőjében, de ehhez a felmerülő biztonsági kérdésekre választ kell adni. Régóta meggyőződésem, hogy az ultrarövid, ultramagas intenzitású lézerimpulzusok megoldást kínálnak.”

Szólt arról is, hogy az energiatermeléshez kapcsolódó további, már jelenleg is égető probléma a felhalmozódott sugárzó anyagok végleges kezelése.

Mindkét területen fontos előrelépést jelenthet a Gérard Mourou és Tosiki Tadzsima (Toshiki Tajima) professzorok által javasolt lézeres neutronforrás kifejlesztése, amely az SZTE-n működő Nemzeti Lézeres Transzmutációs Laboratórium (NLTL) fő célja. A laboratórium működését Gérard Mourou professzor az elmúlt években folyamatosan támogatta, ezt az együttműködésen túl öt közös publikáció is fémjelzi.

Az együttműködés még gyakorlatiasabbá válik azáltal, hogy Gérard Mourou professzor – elfogadva az SZTE vezetésének ajánlatát – kutatóprofesszoraként segíti az egyetem és elsősorban az NLTL munkáját – áll a közleményben.

(Forrás: sikerestortenetek.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)