Jump to content

Férfinéven szólítják szerettei a Déryné-díjas színésznőt

2024. 04. 24. 19:04

A színpadon, filmvásznon és rendezőként egyaránt sikeres Sztárek Andrea különleges becenévre hallgat: édesanyja nyomán a hozzá közelállók Andrisnak hívják. A színművész a közmédia Névjegyek című műsorában beszélt arról, milyen érzések fűzik keresztnevéhez.

Az András név női párja, az Andrea csak a múlt század közepétől lett kedvelt keresztnév. A legtöbben hangzása miatt választják, ugyanis a görög-latin eredetű Andrea férfiast jelent. A név egyik ismert, hazai viselője, Sztárek Andrea a Dunán és az M5-ön látható Névjegyek című műsorában beszélt arról, hogy a nevéhez társított tulajdonságok igencsak jellemzőek rá.

„Ahogy mondják, a név kötelez. Biztos, hogy van bennem férfiasság és bátorság, de ez nem mindig előny. Sok esetben inkább hátrány, ha az ember vakmerő. Nálam ez úgy nyilvánul meg, hogy akkor is mondom a magamét, amikor nem kéne, illetve megteszem azt, amit nem kéne”

 

– osztotta meg magáról a Déryné-díjas színművész, színházi rendező. Sztárek Andrea hozzátette, keresztneve teljes alakjával nem igazán tud azonosulni, az Andi becézést pedig egyáltalán nem kedveli. A legkedvesebb megszólítása az, ha Andrisnak szólítják.

Amikor édesanyám várandós volt velem, eldöntötte, hogy akár fia, akár lánya lesz, Andrisnak hívja majd, ezért lettem Andrea. Születésem óta így szólít, és mára mindenki más is, aki fontos nekem. Sosem okozott ez gondot az identitásomban, abszolút megélem a nőiességemet”

– tette hozzá a Névjegyek aktuális vendége, emlékeztetve arra, hogy míg Magyarországon nők, addig Olaszországban férfiak kapják az Andrea nevet. A teljes adás újranézhető a Médiaklikken, amelyen 60 napig elérhetők a korábbi adások is.

A Dunán hétköznap esténként látható Névjegyek című műsor a hagyományos keresztnevek jelentésével, kialakulásukkal, viselőjére gyakorolt hatásukkal foglalkozik. A különböző nevek értelmezését, eredetét, hozzájuk kapcsolódó mítoszokat szakértő mutatja be, közéleti személyiségek – mások mellett Csepregi Éva, Fenyő Miklós vagy Janicsák Veca – pedig személyes családi vonatkozásokat, történetek árulnak el a nézőknek.

(Forrás: sikerestortenetek.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)