Jump to content

A mesterséges intelligencia már szinkronok felújításában is segít

2024. 04. 29. 14:44

A magyar film napja alkalmából a hazai alkotások mellett híres klasszikusok szinkronfelújított alkotásait is láthatják április 29-től egy héten át a közmédia csatornáin. Az MTVA restaurálás és hangfelújítás terén végzett egyedülálló értékőrző munkájába avatta be a Családi kör nézőit Fényes Péter, a Digitalizálás és Restaurálás Részleg archívumi menedzsere.

Az egyhetes filmünnepen a Dunán, a Duna Worldön, az M5 kulturális csatornán is a magyar filmek kerülnek középpontba. A széles repertoárban nemzetközi fesztivál-díjas magyar filmek, tévéjátékok és dokumentumfilmek, nemrégiben megtalált némafilmek, restaurált filmkülönlegességek és felújított szinkronos alkotások is szerepelnek. Utóbbi terén komoly értékőrző munkát végez a közmédia. A Nemzeti Archívumban használt technológia részleteiről beszélt Fényes Péter a Családi körben.

A külföldről érkezett produkciókhoz a 60-as 70-es években igen komoly, nagyon jó minőségű szinkronok készültek, de miközben a külföldi forgalmazó azóta restaurálta a képet, a magyar nyelvű hanganyag gyakran kifejezetten rossz minőségben maradt csak fenn. Ezen kívül sokszor előfordult, hogy a szinkron készítésekor az eredetitől eltérő kísérőzenét tettek a párbeszédek alá, ezzel megváltoztatták az eredeti alkotói koncepciót. Ezt a jelenséget néhány kivételtől eltekintve nem, vagy csak korlátozott módon tudták kezelni a restaurátor szakemberek.

A mesterséges intelligencia megjelenése előtt nem volt arra általános módszer, hogy külön lehessen választani az emberi beszédhangot a mögöttes akusztikai tartalomtól. A Nemzeti Archívumban működő új rendszert Fényes Péter a Casablanca felvételén mutatta be a Családi körben „A szereplők pár szót váltanak a régi szinkronban. Itt az a feladat, hogy a mesterséges intelligencia segítségével távolítsuk el a színészek hangja alatt az oda nem illő zenét és helyette az oda valót használjuk.” Ezt néhány kattintással ma már meg lehet tenni, de a szakember szerint így is több hét míg egy restaurátor helyrehoz egy filmes hangot.

Az így restaurált Csoda a farkasokkal látványos fordulatos francia kalandfilm május 3-án 20:45-től látható a Dunán. Május 4-én szombaton 13:45-től a Robin Hood kalandjait tűzi műsorára a csatorna. A káprázatos színekben tündöklő kópia mellett most ez a film is az eredeti, Magyar Televízió által készíttetett szinkronnal élvezhető, amely gondos felújításon esett át a Nemzeti Archívumban, akár csak a Római vakáció (május 4. 19:45), vagy az M5-ön szombaton 21 órától látható Casablanca. Képben és hangban az eddigi legjobb minőségben élvezhetik a nézők ezeket a filmklasszikusokat.

A filmünnepen képernyőre kerülő alkotások mellett különleges kvízzel is várja a filmrajongókat a közmédia, a Nemzeti Archívum kérdéssorán filmes tudásukat is tesztelhetik a nézők.

(Forrás: sikerestortenetek.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)