Jump to content

Így találd meg az álommelód

2020. 06. 06. 14:12

Mielőtt belevetnéd magad az álláskeresésbe, gondold végig, mi az, amit igazán vársz a munkádtól. Garantáltan jobb döntést fogsz hozni.

Munkát keresel? Elkezdted polírozni az önéletrajzod, ezerrel pörgeted az állásportálokat, és magadra öltötted a legjobb networking-arcodat? Stop, állj meg egy kicsit! Mielőtt belevágnál a munkakeresésbe, kezdj el álmodozni. Ez a legjobb alkalom arra, hogy végiggondold, mégis mi az, amit igazán szívesen csinálnál.

A Forbes.com külsős szerzője, a karriertanácsadóként dolgozó Henna Inam elárulja, mit tanácsol az ügyfeleinek, melyik 5 kérdést tegyék fel maguknak, amire válaszolva te is megtudhatod, mi lenne igazi hivatásod. Nem munkád. Hivatásod. Érzed a különbséget?

1. Mi az, ami felvillanyoz engem?

Vegyél egy mély levegőt, csukd be a szemed, és emlékezz vissza a legutolsó alkalomra, amikor örömtelinek, eltökéltnek, és hasznosnak érezted magad a munkád során. Idézd fel magadban és jegyezd le, miket kellett csinálnod abban a projektben, milyen hatást értél el, és hogyan érezted magad az egyes részfeladatok közben. Vannak emberek, akik olyan szituációkat idéznek fel, amikor egy hatalmas kihívást kellett megoldaniuk egy csapatban dolgozva. Mások azt, amikor négyszemközt mentoráltak valakit.

2. Mi az, amihez én hozzá tudok járulni, és inspirál?

Amikor olyas valamit csinálsz, amiben hiszel, annak hatása van a teljesítményedre is. Ilyenkor hajlandó vagy hozzátenni az a bizonyos pluszt, bevállalni a kockázatokat és a nehézségek ellenére is kitartani. A könnyebben merészkedsz ki a komfortzónádból, és az esetleges kudarcokat is jobban viseled, amikor hiszed, hogy van célja annak, amit csinálsz. Engedd el a fantáziád, és képzeld el, milyen pozitív hatást szeretnél elérni a világban. Mit csinálsz közben, kikre vagy hatással? Írd körül olyan részletesen gondolatba, amennyire csak tudod, és vesd papírra.

3. Milyen erősségeidet szeretnéd használni?

Mindenki jó valamiben! Amikor a legerősebb készségeinket használjuk a munkánk során, akkor vagyunk a leginkább elkötelezettek és sikeresek.  Gyűjtsd össze a sajátaidat. Van, hogy nehezebben látjuk meg magunkban ezeket a tulajdonságokat, ilyenkor fordulj a hozzád legközelebb álló három volt kollégádhoz, akikkel valamikor együtt dolgoztál, és kérj tőlük visszajelzést.

4. Milyen munkahelyi kultúra illik hozzád?

Nézz vissza az eddigi tapasztalataidra, és figyeld meg azokat az alkalmakat, amikor a legjobb teljesítményt nyújtottad, és még élvezted is. Mi hozta ki ezt belőled? Milyen környezetben dolgoztál? Van, akit az hajt, ha széleskörű autonómiát kap és maga oszthatja be az idejét, másoknak pedig a folyamatos visszajelzés az, ami igazán számít. Ismerd fel, milyen munkahelyi kultúra illik a legjobban a személyiségedhez.

5. Mit vársz el a munkádtól, és milyen kizáró okai lehetnek, hogy elfogadj egy ajánlatot?

Ez az a pillanat, amikor előjöhetsz azzal, hol dolgoznál, mekkora fizetésért, milyen munkaidőben és környezetben. Kiszámíthatóság, előrelépési lehetőségek? Magas fizetés? Rugalmas munkaidő? Gyűjtsd össze a szempontokat, amik igazán számítanak neked. Azt is határozd meg, miben nem vagy hajlandó a kompromisszumra, amiből nem engedsz. Egyesek nem akarnak bizonyos iparágakban dolgozni, mások ingázni nem hajlandóak egy bizonyos időnél többet.

Légy tisztában a saját igényeiddel és vágyaiddal, így sokkal célzottabban tudsz állást keresni, az interjúkon is magabiztosabb leszel, amikor megkérdezik, miért jelentkeztél az adott pozícióra, és jobb döntést tudsz majd hozni egy ajánlat esetén. Érdemes időről időre visszatérni a gondolatmenethez, megnézni, változott-e a preferenciád, hiszen ahány élethelyzet, annyi lehetséges válasz van arra, milyen munka illik hozzád.

(Forrás: forbes.hu / fotó: pixabay.com)