Jump to content

Nyomtattak egy szívet

2019. 04. 17. 15:14

A kutatók szerint a jövőben akár az emberek saját sejtjeiből is nyomtathatnak szívet számukra.

Óriási áttörés lehet az egészségtudományban az első 3D nyomtatással készült emberi szív, amit a Tel Aviv-i Egyetemen hoztak létre Izraelben - írja a Daily Mail.

Az apró szerv cseresznye nagyságú, egy nyúl szívének felel meg, de emberi szövet és vér van benne. Ez lehet az első szív, amit sejtekkel, vérerekkel és kamrákkal nyomtattak, vért azonban nem tud pumpálni. Ehhez még több munkára van szükség ezen a területen, de a tudósok reményei szerint egy éven belül már elkezdhetik a tesztelést.

A projektet vezető Tal Dvir kutató elmondta, hogy a miniatűr szív olyan sejtekből készült, amelyeket egy páciensből vett zsírszövet mintájából klónoztak. Sok kis darabból építették fel a teljes szervet, de az még mindig kihívást jelent, hogy hogyan lehet annyira kiterjeszteni a klónozott sejtekből épített szöveteket, hogy egy teljes emberi szívet elő lehessen állítani. Ehhez egy rendkívül nagy felbontású nyomtatóra lenne szükség, hogy a lehető legkisebb méretű vérereket hozzák létre.

A tudósok hisznek abban, hogy ezzel a technikával a jövőben a pácienseknek a saját testéből származó sejtekkel lehet új szívet nyomtatni. Dvir professzor szerint talán 10 éven belül már lesznek szervnyomtatók a legfejlettebb kórházakban, ahol ezeket a procedúrákat rutinszerűen végezhetik majd.

Először azonban biztonságosabb lenne a szívnél kevésbé létfontosságú szerveket előállítani. Például az epe, a lép, a vese, és akár a tüdő is eltávolítható anélkül, hogy a páciens meghalna, így ezekkel lehetne kezdeni a nyomtatást.

Az izraeli kutatócsoport tagjai most megpróbálják elérni, hogy a 3D nyomtatású szívek legalább annyira erősek és életképesek legyenek, mint az élő szívek. Ezután a laboratóriumban létrehozott szerveket állatokba ültetik be, hogy leteszteljék - ez akár még idén megtörténhet.

(Forrás: szeretlekmagyarország.hu / fotó: pixabay.com)