Jump to content

Magyar mesterlövészek sikere

2017. 05. 24. 09:52

Dupla magyar siker született: a világ legjobb egyenruhás mesterlövészei találkoztak május 7–9. között Nagytétényben, Tatárszentgyörgyön és Táborfalván.

A magyar verseny illeszkedik a nemzetközi kupasorozatba, a nagytétényi viadal 16 éve indult Simon Géza dandártábornok kezdeményezésére. A nemzetközi mezőnyben domináltak a szovjet utódállamok küldöttségei, de jöttek britek, kínaiak, svájciak, görögök, osztrákok, bolgárok, csehek és szlovákok is.

A rendőrségi egyéni kategóriában ezüstérmet szerzett Boross Attila főtörzszászlós, a nagytétényi lőtér vezetője, és aranyérmet és serleget kapott Nagy Sándor alezredes, a ROKK RSZKK lőkiképzési és intézkedéstaktikai alosztályvezetője.

A két magyar a rendőri csapatversenyben is tarolt, egy ukrán és egy kínai duó előtt szerezték meg az elsőséget.
Rajtuk kívül több különdíjat is elhoztak a magyarok.

A mesterlövészek munkája jóval bonyolultabb, mint a távcsőbe hunyorítás. Erről és a viadal versenyszámairól is érdekességeket lehet olvasni itt.

Néhány a verseny feladatai közül:
Szituációs rendőri feladatok - különböző célokra, folyamatosan növekvő távolságra kellett lövéseket leadni nappal, illetve éjszaka. Az egyik éjszakai feladat külön érdekessége volt, hogy a távoli, kevés fénnyel megvilágított célokat rendőrségi fényhidak villogása mellett kellett eltalálni, ami próbára tette a legélesebb tekinteteket is.

Katonai feladatok - katonai járműveken kialakított lövészfészkekből, objektumvédelmi pontokat szimuláló őrtornyokból kellett lőni 15 és 900 méter közötti távolságban felállított alakokra.

Tüzelés gerendákból, illetve sziklákból összerótt lőállásból lőni 100 méterre - itt az egyenetlen terepen való megfelelő pozíció felvétele a kulcs.

Egy fél A4-es lapra rajzolt túszszabadítási helyzet megoldása 100 méterről, hegygerincen lefelé lőve.

Egy teniszlabda méretű cél eltalálása 340 méterről, ami nem könnyű feladat: ez már olyan távolság, ahol tíz kilométer/órás szellő is eltérítheti a lövedéket.

(Forrás: inforadio.hu)