Jump to content

Magyar siker a Zágráb filmfesztiválon

2017. 11. 02. 14:57

A Filmalap Inkubátor programjának nyertes projektje, az Impromptu kapta a legjobb filmtervnek járó díjat a Zágráb Filmfesztiválon, a legjobb kisfilm pedig szintén magyar alkotás, a Gólyatábor lett.

A Zágráb Filmfesztivál ideje alatt zajló My First Script nevű forgatókönyvfejlesztő műhelyben idén is volt magyar résztvevő: az Impromptu című, tavalyi Inkubátor-nyertes projekt is bejutott a hat kiválasztott közé. A Srdjan Koljevic és Pjer Žalica filmrendezők által vezetett workshopon Horváth János Antal forgatókönyvíró vett részt, aki Nagy Zoltán rendező társírója az Impromptuban. A két magyar alkotó a fesztivál végén díjjal távozhatott, ugyanis elnyerték a legjobb filmtervnek járó díjat, amely egy 7 napos, fejlesztő workshopon való részvétel Londonban, a British Council támogatásával.

Az Impromptu alkotói idén nyáron már a wroclawi New Horizons filmfesztiválon is fejlesztették tervüket, míg a Magyar Nemzeti Filmalap részéről Goda Krisztina volt a konzultánsuk. Az Impromptu-t jövő nyáron fogják forgatni a Filmfabriq gyártásában.

A színházban is aktív Horváth János Antal jelenleg ötödéves a Színház- és Filmművészeti Egyetem forgatókönyvíró szakán, míg Nagy Zoltán tavaly végzett Gothár Péter mesterszakos filmrendezői osztályában. Diplomafilmje, az Enyhén sós, idén egyike volt a Magyar Filmhét jelöltjeinek.

A Zágráb Filmfesztivál másik magyar sikere Kárpáti György Mór nevéhez fűződik, akinek Gólyatábor című alkotása elnyerte a legjobb kisfilmnek járó díjat. A Gólyatábor készítése óta egyébként Kárpáti már leforgatta első nagyjátékfilmjét is, Guerilla címmel, ugyancsak az Inkubátor Program támogatásával.

(Forrás: mnf.hu | kép: magyar.film.hu)