Jump to content

Ötcsillagos kritika a magyar népzenei könyvről

2016. 02. 16. 15:42

Jávorszky Béla Szilárd 2013-ban megjelent, a táncházmozgalmat és a hazai népzenét feldolgozó A magyar folk története címu kötetét tavaly novemberben angolul is kiadták és a világzene legfontosabb zenei szaklapja.

Az angol Songlines most ötcsillagos, maximum pontos kritikát közölt róla, nem is akárkinek a tollából, hiszen a kötet méltatását a szakíróként is jól ismert egyik legjelentosebb producer, a Pink Floydot és Nick Drake-et felfedezo, az R.E.M.-mel lemezt készíto, a Muzsikást nemzetközi karrierhez segítő Joe Boyd jegyzi.

Jávorszky Béla Szilárd a Sebők Jánossal közös magyar és nemzetközi rocktörténeti könyvsorozatával, a Sziget, a Muzsikás, a magyar jazz és a szóban forgó magyar folk történetét jegyzo köteteivel is maradandót alkotott a hazai zenetörténet megörökítésében (legújabb megjelenése A rock története 3 - 80-as évek), a Szigetrol szóló kötete után pedig tavaly novemberben a táncházmozgalomról és magyar népzenérol szóló könyve is megjelent angol fordításban. A The Story Of Hungarian Folk a Kossuth kiadó gondozásában jött ki, az angol nyelvu kiadás elkészültében Simon Broughtonnak, a Songlines magazin foszerkesztojének is komoly szerepe volt. Az nem meglepo tehát, hogy a könyvrol született egy kritika a rangos lapban (a tavalyi budapesti WOMEX óta a magyar folkra amúgy is nagyobb fény vetül külföldön), az viszont már elég nagy szám, hogy ki írta azt a recenziót. Joe Boyd persze nem olyan meglepo választás, hiszen az o Hannibal Records nevu kiadójánál jelentek meg nemzetközileg a Muzsikás lemezei és vette ezzel kezdetét a zenekar nagysikeru külföldi karrierje, de o azért nem szokott csak úgy kritikát írni és persze az sem mellékes, hogy a maximum ötcsillagos értékelést adta a kiadványra. Boyd ott volt, amikor Bob Dylan eloször játszott elektromos hangszereken (a poptörténet egyik kulcspillanata, o volt a hangmérnök), amerikai állampolgárként o alapította az angliai pszichedelikus rock melegágyának tekintheto UFO Clubot, felfedezte a Pink Floydot és o volt az elso kislemezük (Arnold Layne) producere, majd dolgozott a szinte teljes brit folkrock-mozgalommal a hatvanas évek második, a hetvenes évek elso felében, közte o fedezte fel Nick Drake-et és volt elso két lemezének a producere. A hetvenes években filmekben is közremuködött (például Kubrick-alkotásokban), 1980-ban megalapította Hannibal Records nevu lemezcégét, amellyel a világban is befuttatta a Muzsikást (Hamar Dániel itt mesélt Joe Boydról a Recordernek), de nagyon sok más mellett (pl. Vashti Bunyan) o volt az 1985-ös R.E.M.-lemez, a Fables Of The Reconstruction producere is. A gyakorta a legjobb zenei könyvek közé sorolt önéletrajza (White Bicycles - Making Music In The 60s) 2006-ban jelent meg.

Forrás: recorder.blog.hu