Jump to content

TÓSOKI ERNŐ A MAGASHEGYI MERÜLÉS VILÁGREKORDERE

2016. 03. 08. 08:15

Megdöntötte a magashegyi merülés nem hivatalos világrekordját egy magyar búvár. A föld egyik legbarátságtalanabb pontján, az Andok második legmagasabb csúcsán merült le egy sós tóba

Annyira ismeretlen terep ez, hogy senki sem tudhatta, hogyan reagál a szervezete. Az a célja, hogy a következő útját az efféle kísérletek iránt élénken érdeklődő NASA támogassa.

Aligha lehetne különlegesebb helyet választani a búvárkodásra, mint a föld legmagasabban fekvő merülhető állóvizét. Február 21-én Tósoki Ernő éppen itt, a chilei Ojos del Salado hegycsúcson fekvő tavacskában hajtott végre sikeres búvármerülést.

Ez a csúcs 6893 méteres tengerszint feletti magasságával a Dél-Amerikán végigvonuló Andok hegyvonulat, sőt az egész nyugati félteke második legmagasabb pontja, egyszersmind a világ legmagasabb aktív vulkánja. Maga a tó 6400 méter magasan van.
Ilyen magasságban korábban soha senki nem merült.

Tósoki Ernő egyetlen segítsége a helyszínen párja, Nagy Patrícia, korábbi válogatott dzsúdós volt, holott hasonló vállalkozásokra 8-10 fős expedíciók szoktak összeállni.

"Húsz éve merülök, magashegyi búvárkodással öt éve kezdtem foglalkozni. Nagyon motivált minket a feladat összetettsége, a teljesítmény sportértéke.