Jump to content

RANGOS SZÍNHÁZI DÍJAT KAPOTT BODÓ VIKTOR

2016. 04. 26. 08:49

Bodó Viktor magyar rendező kapta meg idén a XIII. Europe Prize Theatrical Realities díját a XV. Premio Europa keretében.

Az Európa Színházi Díjat (Europe Theatre Prize) 1986-ban alapította az Európai Bizottság, amikor először kapott biztost a kultúra Carlo Ripa di Meana személyében. A győztest egész életútja alapján választják ki évről évre; olyan színházi szakembereknek ítélik oda, akik sokat tesznek az emberek közötti megértésért és tudáscseréért.

1987-ben ítélték először oda a díjat; Ariane Mnouchkine kapta meg a Théâtre du Soleil kötelékében végzett munkájáért. A díjazottak között olyan neves színházi embereket találunk, mint Pina Bausch koreográfus, vagy Patrice Chéreau, színházi rendező.

2014-ben Bodó Viktor a neves Faust-díjra is esélyes volt, az Übü király interpretációját a legjobb rendezés kategóriában nominálták.

1990-ben egy „mellékdíjat” is alapítottak, melynek neve Új Színházi Valóságok (Europe Prize New Theatrical Realities) lett, és azok a szakemberek kaphatják meg, akik sokat tesznek a színház megújításáért. Az első díjazott Anatolij Vasziljev lett, 2009-ben pedig Schilling Árpád vehette át az elismerést Wroclawban. Az idei évben Bodó Viktort érte a megtiszteltetés, a díjkiosztó a romániai Craiovában volt.