Jump to content

Egy modern zseni

2021. 05. 24. 15:47

Jövőkutató, a mesterséges intelligencia úttörője, egyetemi professzor, számtalan cég igazgatója és vezető kutatója. Ben Goertzelről nem lenne túlzás azt állítani, hogy egy modern Leonardo da Vinci, aki a reneszánsz polihisztorhoz hasonlóan nem években, hanem évszázados távlatokban gondolkodik előre. És bár a munkája java része talán nem jár olyan látványos eredményekkel, mint mondjuk Elon Muské, de hogy melyikük lesz nagyobb hatással az emberiség jövőjére, nos, ezt csak az utókor fogja tudni helyesen megítélni.

Az 52 éves Goertzelre teljes joggal aggathatjuk rá a "csodagyerek" címkét, hiszen a Rio de Janeiróban született kutató a tizedik osztály után otthagyta a középiskolát, hogy előbb a Bards College-ben kvantitatív tanulmányokból diplomázzon, majd a Temple Egyetemen matematikából szerezzen Ph.D.-t. 1998-ban megalapította első cégét, az IntelliGenesis-t, amellyel a valódi mesterséges intelligencia kifejlesztését tűzte ki célul - egy olyan programot, ami nem csak egy területen mutat intelligens viselkedést, mint például a sakkprogramok, de képes önállóan fejlődni az emberekkel és gépekkel való interakciókból.

Bár ez a projektje nem járt sikerrel, Goertzel kitartó munkája később annál inkább meghozta a gyümölcsét. A SingularityNET-tel létrehozta az első mesterséges intelligencia-kereskedelemre szakosodott, teljesen decentralizált piacteret, a Hanson Robotics vezető fejlesztőjeként pedig az ő nevéhez fűződik a világ leghíresebb robotjának, Sophiának a megalkotása is, ami a mesterséges intelligencia segítségével képes önállóan fejlődni. Sophia az elmúlt években igazi popkulturális ikonná vált, szerepelt többek között a Silicon Valley című HBO-sorozatban is, és Will Smith-szel is volt egy futó afférja.

Hogy Goertzel miért szentelte szinte az egész életét a mesterséges intelligenciának, az könnyen levezethető a filozófiájából. Ő ugyanis azt vallja, hogy

Szemléletes példáját idézve: "az emberek legfeljebb annyira jelentik a fejlődés végét, mint az amőbák".

Nevével kapcsolatban gyakran felmerül két, elsőre nehezen megfogható fogalom, a transzhumanizmus és a szingularitás, amelyek szoros kapcsolatban állnak a mesterséges intelligenciával. Előbbi, nagyon egyszerűen megfogalmazva, az emberek és a gépek szimbiózisát, a gépi technológia emberekben való felhasználását jelenti, utóbbi pedig azt a vörös vonalat, amikor a technológiai fejlődés olyannyira felgyorsul, hogy többé már lehetetlen lesz megjósolni, mit hoz a jövő. Az a jövő, amiről Goertzelnél többet jelenleg valószínűleg kevesen tudnak a világon.

(Forrás: player.hu / fotó: pixabay.com)