Jump to content

Átszúrt dobhártyája ellenére is alig akadt nála nagyobb énekes a 20. században

2023. 05. 25. 10:49

Huszonöt éve, 1998. május 14-én halt meg Frank Sinatra amerikai énekes, filmszínész, a múlt századi amerikai könnyűzene egyik legnagyobb alakja. Születésekor az egyik orvos egy fogóval véletlenül átszúrta a dobhártyáját, ám ez nemcsak, hogy nem hátráltatta későbbi énekesi pályafutása során, de ennek köszönhetően megúszta a katonai szolgálatot a második világháborúban.

A New Jersey állambeli Hobokenben látta meg a napvilágot 1915. december 12-én, szicíliai bevándorlók gyermekeként. Francis Albert Sinatra írástudatlan apja bokszolóként, tűzoltóként, majd bártulajdonosként kereste kenyerét, anyja bábaasszony volt, aki – ha megfelelően megfizették – tiltott beavatkozásokat is vállalt.

Sinatra több mint hatkilós baba volt, s amikor az orvos egy speciális fogóval a világra segítette, átszúrta a dobhártyáját, ami sérülést okozott a bal arcán.

Nagyravágyó anyja sztárnak nevelte, nem csoda, ha kora gyermekkorától meg volt győződve arról, hogy nagy dolgokra hivatott. A jóképű fiú gyakran énekelt apja bárjában, s már ekkor hatalmas sikere volt, főként a nők körében.

A befutásig még sok mindent kipróbált, volt pincér és újságíró is, mígnem a Hoboken Four együttessel megnyert egy rádiós tehetségkutató versenyt. A zenekarral szerződést kapott, és országos turnéra indult. Pályája egyre meredekebben ívelt felfelé, mind gyakrabban lehetett hallani a rádióállomásokon.

Eleinte Harry James, majd Tommy Dorsey zenekarával lépett fel, végül 1943-ban önállósította magát. Amerika hadba lépése után (átszúrt dobhártyája miatt) szolgálatra alkalmatlannak minősítették, otthon kellett maradnia.

Ontani kezdte a slágereket, 1952-ig 86 dalt vitt sikerre, s ennek során világhírű lett. Tizenéves lányok és felnőtt nők egyaránt odavoltak érte, „Frankie Boy” telt házas koncertjeinek sikerében érzelmes, magával ragadó előadásmódja is szerepet játszott, s kezdték „A Hangnak” nevezni.

Második karrier: filmszínészként ünnepelték, de csalfasága miatt elfordultak tőle hívei

A filmvásznon 1945-ben érte el az áttörést a Horgonyt fel! (Anchors Aweigh) című zenés vígjátékban Gene Kelly oldalán, akivel 1949-ben két filmben újra együtt játszottak. Sikerei csúcsán járt, amikor viharos viszonyba keveredett az egzotikus szépségű filmcsillaggal, Ava Gardnerrel, akinek kedvéért tizenegy év után elhagyta feleségét és gyermekeit.

A közönség időlegesen elfordult tőle, népszerűségének csökkenését még hangszalagvérzés is tetőzte. Sinatra nem adta fel, keményen dolgozott, és 1953-ban a Most és mindörökké című háborús filmdráma újra a csúcsra repítette. (A producerek először Eli Wallachot keresték meg, de ő nem vállalta el a szerepet.)

Sinatra alakításáért 1953-ban Oscar-díjat kapott a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában, és a Golden Globe-díjat is átvehette.

Kitett magáért a Váratlan című krimiben, majd Az aranykezű férfi című drámában is, amelyben egy drogfüggőt játszott. A kritikusok szerint ez volt pályájának legjobb alakítása, amelyért 1955-ben Oscar-díjra jelölték a legjobb férfi főszereplő kategóriában. Csaknem hatvan filmben szerepelt, és a tévében is gyakran feltűnt.

Megtöltötte Las Vegas kaszinóit és koncerttermeit

Az 1950-es években saját lemezcéget és filmprodukciós vállalatot alapított. Énekesként is visszatért a csúcsra, Las Vegas-i show-műsora évekig futott telt házzal. A Rat Pack néven ismertté vált csapatban Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford és Joey Bishop társaságában adták elő komikus, dalokkal színesített, rögtönzésnek ható, de gondosan megtervezett műsoraikat. A laza, nőbolond, a szerencsejátékot és az italt kedvelő csapat több filmben is szerepelt, mint például az eredeti Ocean’s Eleven.

Sinatra megszámlálhatatlan dallal került fel a listákra, több slágere nem heteket, hanem hónapokat, sőt éveket töltött a csúcson. A Songs for Swinging Lovers például 66, a nálunk is közkedvelt Strangers in The Night 73, a Nice ’n Easy 86, az Only The Lonely 120 héten át szerepelt a Billboard listáján.

Pályafutásának talán legnagyobb sikere, a zenetörténet egyik legtöbbször feldolgozott slágere a My Way, amelynek szövegét Paul Anka írta.

Frank Sinatra összesen 13 Grammy-díjat kapott, több mint 1800 felvételt készített, 31 aranylemez, kilenc platinalemez, három dupla és egy tripla platinalemez jelzi sikerét. Még az 1990-es években is turnézott, 80. születésnapjára húsz CD-ből álló gyűjtemény jelent meg.

Flört a politikával

Sinatra fiatalon a demokratákkal rokonszenvezett, Franklin D. Roosevelt, majd John F. Kennedy elnök elkötelezett híve volt, de a hetvenes évektől a republikánus Richard Nixont és Ronald Reagan elnököt támogatta.

Frank Sinatra 1998. május 14-én két szívroham után halt meg Los Angelesben. A múlt század egyik legnagyobb énekese volt, akinek népszerűségével csak Elvis Presley, Michael Jackson és a Beatles tudta felvenni a versenyt. A hollywoodi Hírességek sétányán három csillaga is van zenei és filmművészeti pályafutása elismeréseként.

(Forrás: sikerestortenetek.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)