Jump to content

Magyar díjeső az év képei pályázaton

2016. 02. 18. 09:25

Mindig nagy szó, amikor hazai témákat és magyar fotósok munkáit emelik ki a világ legnagyobb fotópályázatain, most viszont megszorozhatjuk ezt öttel.

Magyar fotósok nyerték az első három díjat a Pictures of the Year International fotópályázatán az egyik képriport (újság) kategóriában. A Poyi sem kisebb rangú pályázat, mint mondjuk a World Press Photo, úgyhogy nyugodtan nevezhetjük ezt komoly sikernek.

Végh László kárpátaljai magyarokról szóló anyaga lett az első. László közel egy évig járta Ukrajna magyarok lakta területeit, és fotózta a mindennapokat, aminek szinte minden elemére rányomja a bélyegét a karnyújtásnyira dúló háború.

Móricz-Sabján Simon Sárvidék című anyaga lett a második, ő a magyar vidék egyik komoly problémáján dolgozik: olyan helyeket mutat be Magyarországon, ahová még út sem vezet, mégis laknak ott emberek.

Kállai Márton pedig a budapesti közösségi kertek varázslatos kis világát mutatta be, amivel a harmadik díjat hozta el.

A magyar vonatkozású díjak sorának itt még nincs vége.

A hírfotók között megkerülhetetlen volt, ami tavaly a magyar határokon történt. Az első helyen egy menekültválsággal foglalkozó anyagot emeltek ki, ami a szerb-magyar határon készült.

A menekültválság külön kategóriát is kapott az idei pályázaton, ahol szintén kiemeltek két magyar vonatkozású képet. Az egyik a hírhedt bicskei jelenetet ábrázolja, amikor egy férfi a sínekre rántott egy nőt és a kisbabáját (Csudai Sándor, Magyar Hírlap), a másik pedig egy kerítésen átbújó család portréja.

Forrás: index.hu