Jump to content

Tarolt a magyar csodalámpa

2016. 08. 14. 10:13

Magyar kompozíció a világ legmenőbb lámpája 2016-ban: a Design-Oscarként emlegetett Red Dot-díjat Zoltai Judit és Héder János művének ítélték oda. A Budapesten alapított, a nemzetközi piacon már jól ismert Inarchi Lighting studió két tervezője, a Zoltai Judit–Héder János házaspár munkája, a Ray nevű falilámpa söpörte be a dizájnszakma Oscarjának tartott Red Dot-díjat a maga kategóriá­jában az idén.

A versenyben 57 ország fia-lánya indult több mint 5200 pályamunkával, a legjobb alkotások kiválasztásának négy legfőbb szempontja az innováció, a formai minőség, a funkcionalitás és az ­ökológiai kompatibilitás volt – ahogy 1955 óta mindig. A magyar lámpa – a többi nyertes produkcióval együtt – Red Dot esseni múzeumának kincsestárát gazdagítja.

A Ray falikar tömör megfogalmazású, letisztult, minimál dizájn. Arányai klasszikusan archetipikusak, magától értetődőek, a lámpa önmagában és csoportban is hatásos, beltéri és kültéri felhasználásra egyaránt alkalmas. A hatszög geometriájából indul ki, így tetszés szerinti számban és számos formában kombinálható. Alapja egy ősi japán textilminta, ezt ültették át három dimenzióba. Lényeges eleme a tőle formailag is elválaszthatatlan, falon kirajzolt, gondosan megtervezett fénygrafikája. A fém lámpatestet a tervezés során a minimumra redukálták, miközben megőrizték formai játékosságát. A külföldön tartózkodó Zoltai Judit élénk érdeklődésünkre elárulta: a Rayt egy átfogó dizájnkoncepció keretében, négy hónapos kísérletezés után készítették el.

(Forrás: nol.hu)