Jump to content

Vay Ádám megint lépett egyet az NHL felé

2016. 10. 27. 12:54

Vay Ádám megint lépett egy szintet. Miután két keretszűkítés után az NHL-től egészen az ECHL-ig, azaz a harmadik szintig jutott, pénteken az AHL-ben (azaz a második vonalban) szereplő Iowa Wild felrendelte. Ez pedig egy komoly lépés. Megint előre.

Ott is volt a csapata szombat hajnali meccsén, amelyet az eddig bukdácsoló Wild 6-1-re nyert meg Hetényi Zoltán korábbi csapata, a Milwaukee Admirals ellen. Igaz csak szerelést kapott, azaz cserekapus volt, de ez egy óriási dolog a karrierje szempontjából. El is magyarázzuk miért. 

Vay Ádám a szentpétervári világbajnokság után kötött szerződést a Minnesota Wilddal. Az újoncok edzőtáborában egészen kiválót mutatott a magyar kapus, aki aztán az előszezonban is lehetőséget kapott. De, az NHL íratlan szabályai alapján, elsőre kevesen jutnak el a csúcsra. Így aztán Vay az első keretszűkítés után az AHL-be, majd a másodiknál az ECHL-be került, azaz a harmadik vonalba. De ezzel semmi baj nem volt, hiszen végig jó kezekben volt.

Hogy mennyire, az gyorsan kiderült. Vay a Quad City Mallardsban három meccsen védett, igaz 3,01 volt a kapott gól/meccs mutatója és 0,895 a védéshatékonysága. Nem a legjobb a világon, de egy kezdőtől abszolút elvárható, ami viszont döbbenetes, hogy az egy szinten feljebb szereplő csapattársai még ennél is gyengébben produkáltak.

Az AHL-s Iowa Wild két kapusa nagyon pocsékul kezdték az idényt. Az elsőnek szánt Steve Michalek 3 meccs után 90%-kal és 3,34-es kapott gólátlaggal áll. A 72 NHL meccsel álló, a San Josétól érkező Alex Stalock 87,1%-kal és 4,28-as átlaggal teljesített, nem is áll jól az Iowa, hat meccs után 4 pontja van, utolsó előtti csoportjában.

Ez a siker, és az, hogy Vay ott lehetett a kispadon új erőt adhat. Mivel Stalock szekere amúgy is kifelé áll a franchise-ból, könnyen lehet, hogy Vay ott marad az AHL-ben, ahogy ez a hokiban lenni szokott, előbb-utóbb ő lesz a beszálló és aztán a kezdő. Biztos lehetőség az újabb bizonyításra.

(Forrás: sikerestortenetek.hu)