Jump to content

Enyedi Ildikó nyerte a Berlinale fődíját

2017. 02. 21. 18:27

Egy újabb elképesztő diadalnak örülhetünk: Enyedi Ildikó rendező, aki utoljára 18 éve készített mozifilmet, most elnyerte a berlini filmfesztivál legfontosabb díját, az Arany Medvét a Testről és lélekről című költői szerelmesfilmjével. Eddig egyetlenegyszer kapta csak magyar film ezt a díjat, 42 évvel ezelőtt Mészáros Márta Örökbefogadása.

Diadalmas visszatérés ez a díj a magyar rendező számára: közel tizennyolc évvel legutóbbi filmje, a Simon mágus bemutatója után Enyedi Ildikó a Berlinale fődíját, az Arany Medvét kapta meg legújabb rendezéséért,
a Testről és lélekről című szerelmesfilmért. A filmvilág egyik legrangosabb elismerését Enyedi személyesen vette át a berlini filmfesztivál szombat esti zárógáláján, a film három producere, Mécs Mónika, Mesterházy Ernő és Muhi András társaságában.

Herbai Máté operatőr munkájáról Enyedi annyit mondott, hogy nem akarták, hogy a filmnek sajátos vizuális stílusa legyen, jelenetről jelenetre beszélték meg a film kinézetét.

„A zsűri nemcsak amiatt szeretett bele ebbe a filmbe, mert gyönyörűen van kivitelezve, hanem mert az a szó jutott eszünkbe róla, amit gyakran gondatlanul használunk: együttérzés” – méltatta Enyedi filmjét az idei zsűri elnöke, az Elemi ösztön-t és a Robotzsaru-t jegyző holland származású rendező, Paul Verhoeven.

Ő nyújtotta át a színpadra érkező magyar rendezőnek az aranyszobrot, és először úgy tűnt, hogy Enyedi zavarában szó nélkül ment is volna vissza a helyére, ám ekkor Dieter Kosslick fesztiváligazgató visszatessékelte a mikrofon elé. (Ennek a mókás közjátéknak a végét az alábbi videóban meg is lehet nézni.)

(Forrás: sikerestortenetek.hu)