Jump to content

Tíz magyar arany a speciális olimpia téli világjátékokon

2017. 03. 08. 17:52

A magyar delegációnak négy versenynap után összesen 10 arany, 2 ezüst és 5 bronzérme van a Speciális Olimpia Téli Világjátékokon.

A gyorskorcsolyázók 222 méteres távjának döntőjében Óvári Réka, valamint Bohn Zsombor is nyerni tudott, méghozzá nagyon magabiztosan. Réka, 11 évesen a magyar delegáció legfiatalabb reménységéből lett bajnok. A Ferencvárosi Szabadidős SE sportolója alig várta, hogy bizonyíthasson az olimpián. Zsombor a SOFI Életjel Alapítvány versenyzőjeként az MTK-ban integrált körülmények között is rendszeresen jár edzésekre. Liu Shaolin Sándor a példaképe. A sok munka számára is meghozta a várva várt eredményt.

Bravúros eredmény született műkorcsolyában. Dani Dorka a kötelezők utáni harmadik helyén javítva, elegáns és lendületes kűrprogramjával ezüstérmes lett élete első világeseményén. Kelemen Zsuzsanna szakágvezető elmondta, hogy a Ferencvárosi Szabadidős SE versenyzője az elmúlt három évben szorgalmának és a rengeteg munkának köszönhetően hatalmas fejlődésen ment keresztül, ezt bizonyította is a tavalyi tesztjátékokon, ahol rendkívül szoros versenyből győztesként került ki és így aranyéremmel térhetett haza. A mostani második hely szenzációs teljesítmény tőle.

Az integráció jegyében, egyesített VIP-váltófutamot is rendeztek a gyorskorcsolyázók számára, amelyben a magyar versenyzők közül Hocza Róbert, Péter Dávid és az olimpiai bajnok Hunyady Emese is elindult, ezzel demonstrálva a sportban is az egyenlőséget. Emese felemelő érzésnek és nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy meghívást kapott erre az eseményre. Ő kísérte be az 51 fős magyar delegációt a schladmingi ünnepélyes megnyitóra is és folyamatosan figyelemmel kíséri sportolóink szereplését.

A Nemzetközi Speciális Olimpia Szövetség vezérkara, köztük Timothy Shriver elnök is kilátogatott a grazi jégcsarnokba, sőt közös fotóra is összeállt gyorskorcsolyázóinkkal és az edzőkkel.

Padlóhoki válogatottunk döntőt játszhat pénteken, miután 6-3-ra legyőzte Jamaicát a rájátszásban, azt a karibi csapatot, amely ezúttal a harcosabb formáját hozta, nagyon akart nyerni, de a mieink nem hagyták magukat, a magyar virtust és a tudást biztosan hozva nyertek. A játékosok közül Berkes László elmondta, hogy azokat a taktikai elemeket tudták bemutatni a meccs során, amelyet korábban megbeszéltek és sokat gyakoroltak is, valamint mindig időben változtattak, amikor érezték, hogy feljavulnak a jamaicaiak. Ez a mostani siker titka, no meg a magyar csapat összetartása. Pintér István szakágvezető együttese már alig várja a Kanada elleni döntőt, amely már az aranyéremért zajlik, de addig még két éjszakát aludnunk kell. Reméljük, a fiúk kipihenik eddigi fáradalmaikat. Lelkileg azonban sokat segített nekik, hogy Kőszegről egy nagy szurkolótábor segítette át őket a holtpontokon. Március 24-én, a zárónapon tehát Kanada lesz az ellenfelünk a Messe Graz centerpályáján, 11 óra 10 perctől, várhatóan sok magyar néző szurkolása mellett. Padlóhokisaink eddig már négy alkalommal lettek Világjátékok-győztesek: 1997-ben, 2005-ben, 2009-ben és 2013-ban. Most az ötödik aranyérem megszerzésének közelében van a csapat.

Az ausztriai világjátékok eseményei március 24-ig tartanak, 105 ország 2600 értelmi fogyatékossággal élő és tanulásban akadályozott sportolójának részvételével. A 33 magyar versenyző 5 sportágban: alpesi síben, hófutásban, műkorcsolyában, gyorskorcsolyában és padlóhokiban indul.

(Forrás: specialolympics.hu)