Jump to content

Magyar borok sikere Berlinben

2017. 03. 11. 09:33

Sikeresen szerepeltek a magyar borok a nemzetközi szőlészeti és borászati szervezet (OIV) védnöksége alatt rendezett legnagyobb szakmai versenyen, a Berliner Wein Trophy-n (BWT), amelyet egy nemzetközi borvásár is kiegészít, több száz kiállítóval és több tízezer látogatóval. Az eseménysorozat február 2-5. között került megrendezésre.

A BWT-t 2004 óta rendezik meg, évente két bírálati körben, februárban és júliusban. A német bormarketing társaság (DWM) szervezésében rendre több ezer bort értékelnek, és legfeljebb harmadukat díjazzák nagy arany-, arany-, vagy ezüstéremmel.

Az idei BWT-re 6291 bort neveztek, ezt 192 fős zsűri értékelte. A tavalyi sikerekre való tekintettel a Külgazdasági és Külügyminisztérium ismét biztosította a szervezett megjelenés lehetőségét. Hazánk részéről 31 bor indult a megmérettetésen, amelyek közül az alábbiak dicséretre méltóan szerepeltek:

A Royal Tokaji Borászati Zrt. a „Gold Label 6 puttonyos Tokaji Aszú 2013” borukkal Nagy Arany medált nyert, valamint további egy arany minősítést.

A Csányi Pincészet 2 arany minősítést ért el, a Bock Borászat 1 arany minősítést kapott, illetve további négy ezüst minősítés született.

A szervezett részvételről Budai Gyula, az Oroszország által elrendelt embargóból fakadó külgazdasági intézkedésért felelős miniszteri biztos állapodott meg a DWM vezetőivel még 2015 novemberében. A miniszteri biztos az idei szereplés kapcsán elmondta, hogy a tavalyi első szervezett megjelenést követően kiemelkedő, hogy idén már volt olyan borunk, amely nagy arany medált nyert. A sikeres szereplés a magyar bor népszerűségét és minőségét igazolja.

(Forrás: KKM)